"Glasaću za Srebrenicu"
1

"Brisanje s biračkog spiska veliki korak ka fer i poštenim izborima"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Građanska incijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozdravlja odluku Opštine Srebrenica da iz knjiga državljana, posljedično i s biračkog spiska, ispiše 1.721 osobu porijeklom iz Srbije, koje su državljanstvo stekle nelegalno od 2000. do 2004. godine, saopćili su danas aktivisti ove inicijative.

To je najveći i najvažniji korak dosad u pravcu osiguranja fer i poštenih izbora u opštini Srebrenica u oktobru ove godine, navedeno je također.

Aktivisti kampanje "Glasaću za Srebrenicu" pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da u skladu s ustavnim i zakonskim ovlastima ukloni s biračkog spiska imena nelegalnih državljana "s istom prilježnošću kojom je MUP-u RS dala zeleno svjetlo da krene u policijski progon aktivista ove kampanje".

Cijeneći da je podjednako veliki broj državljanstava nezakonito dodijeljen i u periodu od 1996. do 2000. godine, iz kampanje pozivaju i nadležne službe opštine Srebrenica na reviziju državljanstava iz tog perioda i obavijest o tome koliko je nelegalnih, odnosno koliko imena treba brisati s biračkog spiska.

"Podsjećamo, SIPA je 2008. godine po naredbi Tužilaštva BiH izuzela sporne knjige državljana i još uvijek se vodi istraga o tome kako su državljanstva dodijeljena. MUP Republike Srpske, odnosno tadašnji komandir policijske stanice Željko Vidović, u službenoj je korespondenciji s Opštinom Srebrenica potvrdio da su MUP i Ministarstvo lokalne uprave i samouprave RS u ovoj opštini vršili planski upis državljana Srbije na području te opštine od prvih poslijeratnih izbora 1996. godine do 2004. godine", navodi se u saopćenju.