BiH
0

U Srebrenici registrovano više od deset hiljada birača

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Prema podacima Centralne izborne komisije, za oktobarske izbore u Srebrenici, do sada je registrovano nešto više od 10.000 birača.

Kad se doda da se očekuju podaci o broju registrovanih za glasanje u odsustvu i putem pošte, za grad koji ima duplo manje stanovnika, ovaj broj je veliki, pa će se, prema najavama iz Opštinske izborne komisije, najvjerovatnije vršiti revizija biračkih spiskova.

„Do sada je na biračkom spisku oko 10.500 birača. U narednih deset dana, tačnije do 24. augusta, kada se zaključuju birački spiskovi, očekujemo rezultate o registrovanim biračima koji će glasati putem pošte i u odsustvu“, kaže Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije

Da bi izbori bili regularni, neophodno je izvršiti reviziju biračkih spiskova, posebno osoba koje trenutno žive u susjednoj Republici Srbiji.

„ Ovaj posao, trebala bi da uradi Centralna izborna komisija. Trebalo bi uraditi reviziju biračkog spiska jer se radi o ljudima koji su ovdje živjeli izvjestan period, a zatim odselili u susjednu državu. Vjerovatno ima i osoba na biračkom spisku koje su samo formalno ovdje prijavljene“, kaže Alivuković

Alivuković dodaje da je bilo nepravilnosti u registraciji birača koji sada žive u Srbiji, pa je kompletna arhiva iz određenog perioda izuzeta iz Srebrenice.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je preuzelo matične knjige i vodit će istragu, ali mi nemamo informacije dokle se u tom pogledu stiglo. Politički predstavnici su naglašavali da o sudbini Srebreničana ne treba da odlučuju oni koji ne žive u ovom gradu. Prema sadašnjem biračkom spisku, koji još nije konačan, budućeg načelnika i sastav lokalne uprave, izabrat će baš oni koji ne žive u Srebrenici. Na taj način može se desiti da dio lokalnog parlamenta i rukovodstva općine čine osobe iz drugih gradova susjedne Srbije, kao što je to sada slučaj.