BiH
0

Rešić: Na provjeri su podaci iz Srebrenice

FENA
Ministarica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić tvrdi da je dosta pitanja u vezi sa registracijom birača u Srebrenici zbog čega je taj resor Vlade RS-a, zatražilo podatke o tom broju kako bi obavio dodatne provjere.

Te provjere, najavila je za narednih nekoliko dana kako bi se, navodi, utvrdilo da li je bilo proceduralnih propusta u radu.

\\\\\\\\\\\\\\\"Upravo smo dobili sve podatke iz općine Srebrenica i u narednih nekoliko dana bit će obavljena provjera da li je bilo proceduralnih propusta u radu. Ukoliko ustanovimo da je bilo, imamo zakonsku obavezu i zakonom propisanu proceduru da ih stavimo van snage“, navela je Rešić u izjavi novinarima u Krupi na Uni.

Dodala je i da je Ministarstvo, po službenoj dužnosti, zatražilo podatke iz Srebrenice.

Ta općina, kao i druge lokalne zajednice u kojima je provedena nezakonita procedura unosa podataka u matične knjige od 2000. godine, ima obavezu, dodala je, da Ministarstvu dostavi podatke po službenoj dužnosti.

Komisija za reviziju je donijela odluku da Općina Srebrenica iz knjiga državljana ispiše 1.721 osobu porijeklom iz Srbije, a -koje su državljanstvo stekle nelegalno od 2000. do 2004. godine.