Ustavni sud RS
0

Prihvaćen zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa

SRNA
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske prihvatilo je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade i u roku od od mjesec dana donijeće meritornu odluku o tom zahtjevu.

Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena ustavna procedura i ispunjene ostale procesne pretpostavke za prihvatljivost zahtjeva, kao i da pitanje izbora predsjednika Vlade predstavlja vitalni nacionalni interes konstitutivnih naroda.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zaspuljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića.

Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.