{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjački veto ide pred Ustavni sud RS

S
11.1.2011. u 13:36
0
5
Bošnjački veto ide pred Ustavni sud RS
0
Bošnjački veto ide pred Ustavni sud RS
Ustavni sud RS: Odluka na njima
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru predsjednika Vlade RS.
Predsjednik Zajedničke komisije Narodne skupštine RS i Vijeća naroda Igor Radojičić rekao je da na današnjoj sjednici ovog tijela nije postignut kompromis i da će odluka o vetu ići pred Ustavni sud RS.

"Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS ostao je pri svom stavu, dok su drugi članovi komisije smatrali da pokretanje vitalnog nacionalnog interesa nema ustavnu osnovu", rekao je novinarima Radojičić nakon sjednice Zajedničke komisije.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS juče je povukao odluku o osporavanju izbora članova Vlade RS, ali je ostao pri odluci o osporavanju izbora predsjednika Vlade.

Klub Bošnjaka donio je 4. januara jednoglasnu odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluke o izboru predsjednika i članova Vlade RS zbog, kako su naveli, nepoštovanja prava ravnopravnosti, zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ustava RS prilikom konstituisanja Vijeća naroda RS.

Radojičić, koji je i predsjednik Narodne skupštine RS, ocijenio je ranije da pri izboru predsjednika i članova Vlade RS nije prekršen Poslovnika Vijeća naroda niti Ustav RS, a nije povrijeđen ni vitalni nacionalni interes Bošnjaka. On je ocijenio kao besmislen veto Kluba Bošnjaka, jer se ne može podržati izbor članova Vlade, a ne podržati izbor predsjednika, zato što nema Vlade bez premijera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: