Posebna sjednica
0

Vijeće naroda RS razmatra veto Bošnjaka na izbor Vlade RS

FENA
Prva posebna sjednica Vijeća naroda RS-a, na kojoj će se razmatrati odluka o pokretanju procedure za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda na izbor premijera i članova Vlade RS-a, održat će se u ponedjeljak u Banjoj Luci.

Klub Bošnjaka stavio je 4. januara veto na izbor Aleksandra Džombića za premijera i članove nejgovog kabineta, jer se nije poštovalo pravo zastupljenosti konstitutivnih naroda.

Predsjednik bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović kazao je da nije ispoštovana ustavna struktrura RS-a, kojom je to pitanje i propisano.

Odluka da se stavi veto na izbor nove Vlade RS-a je, kako je naglasio, donesena jednoglasno zbog svih primjedbi koje su ranije navodili prilikom izbora novog rukovodstva Vijeća naroda RS-a.

Stav je bošnjačkog kluba da Vijeće naroda RS-a nije konstituirano na način predviđen pravilnikom te da nije ispoštovana odluka o zastupljenosti konstitutivnih naroda, jer trenutno nijednu od šest funkcija na koja se vrše imenovanja u RS-u ne zauzimaju Bošnjaci iako je po Ustavu predviđeno da se ravnopravno dijele između konstitutivnih naroda.

Treba podsjetiti da je 27. decembra, bez prisustva bošnjačkih delegata, održana sjednica Vijeća naroda, koje je po tvrdnji njenog tada izabranog predsjedavajućeg Momira Marića konstituirano.

Malić je u subotu ustvrdio da bi za dvadesetak dana Ustavni sud RS-a mogao potvrditi novu Vlada RS-a, jer ne vjeruje da će se o bošnjačkom vetu postići dogovor 10. januara na sjednici Vijeća naroda RS-a, kao ni narednog dana u Zajedničkoj komisiji Vijeća i Narodne skupštine RS-a, te da će konačnu odluku donijeti Ustavni sud RS-a.

Za razliku od Bošnjaka, on smatra da je Vijeća naroda RS-a konstituirano.

"Vijeće je konstiturano i na tome stojimo i ja i većina delegata u Vijeću, koji imamo kapacitet da takvu odluku donesemo. Ostalo je otvoreno da Bošnjaci predlože svog kandidata za potpredsjedavajućeg Vijeća naroda", rekao je Malić.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić tvrdi da je Klub Bošnjaka "zloupotrijebio" pravo na pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa kada je u pitanju izbor nove Vlade RS-a, jer je ta "situacija zakonski i ustavno potpuno čista".