|

"Do konačne odluke djeluje Vlada RS-a u starom sazivu"

"Do konačne odluke djeluje Vlada RS-a u starom sazivu"
0
F
FENA
4.1.2011. u 17:45
8
komentara
0

dijeljenja
"Do konačne odluke djeluje Vlada RS-a u starom sazivu" Aleksandar Džombić
Aktuelni ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić izjavio je da Bošnjaci u Vijeću naroda RS-a imaju ustavno pravo staviti veto na izbor nove Vlade RS-a, ali da će konačnu riječ o svemu ovom donijeti Ustavni sud RS-a.
Na izbor Džombića za premijera i njegovog kabineta Klub Bošnjaka najavio je pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, jer nije ispoštovana ustavnom predviđena struktura prilikoma imenovanja na šest ključnih pozicija u RS-u.

“Mi ćemo naravno čekati odluku Ustavnog suda i Vlada u starom sazivu će obavljati tehnički mandat do konačne odluke”, rekao je Džombić u prvoj rekaciji na veto Bošnjaka.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić tvrdi, pak, da današnja odluka Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a da stavi veto na odluku o izboru predsjednika i članova Vlade RS-a predstavlja ”tešku zloupotrebu prava na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa”.

“Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru predsjednika Vlade RS-a i odluku o izboru članova Vlade RS-a ima za cilj blokadu institucija RS-a, što je opća namjera političkih stranaka u Klubu Bošnjaka”, navodi se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta.

On tvrdi da “nema vakuuma” u funkcioniranju institucija i da do pravosnažnosti odluke sve poslove mora obavljati vlada u starom sastavu.

“Jedino što postiže Klub Bošnjaka današnjom odlukom jeste podizanje političkih tenzija i usporavanje RS-a”, ustvrdio je on.

Predsjednik entitetskog parlamenta sazvao je za 10. januara treću posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj bi trebao biti izabran dio zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a za usaglašavanje akata na kojima je u Vijeću naroda pokrenuta zaštita vitalnog nacionalnog interesa, čime bi bila omogućena institucionalna procedura u takvim slučajevima.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...