Miro Zovko, Ustavni sud RS
0

"Odluka o zahtjevu Bošnjaka 31. januara"

SRNA
Ustavni sud RS
Ustavni sud RS
Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Mirko Zovko sazvao je sjednicu Vijeća za zaštitu vitalnog interesa ovog suda za 31. januar, kada će razmatrati prigovor Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS o povredi vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS.

Zovko je potvrdio da je Vijeće prihvatilo zahtjev Kluba bošnjačkih delegata da razmatra postojanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u ovom slučaju.

On je pojasnio da je predmet odlučivanja Vijeća na današnjoj sjednici bilo pitanje prihvatljivosti zahtjeva, odnosno postojanja uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporenom odlukom Narodne skupštine RS povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Zovko je rekao novinarima da je u podnošenju zahtjeva Kluba Bošnjaka bile ispoštovane sve ustavne i druge pripisane procedure.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je, kako tvrde, onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zastupljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je, prema  njihovom mišljenju, isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. decembra Vladu i premijera Aleksandra Džombića.
Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.