Ustavni sud RS odlučuje
0

Da li je izborom Džombića povrijeđen interes Bošnjaka?

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatra da li je izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS povrijeđen vitalni interes Bošnjaka.

Vijeće će razmotriti i zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS da prisustvuju javnoj raspravi u predmetu za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa kod izbora predsjednika Vlade Srpske, saopšteno je iz ove institucije.

Ustavni sud RS danas će odlučivati o više prijedloga i inicijativa za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti zakona i ustavnosti i zakonitosti drugih propisa i opštih pravnih akata. 

Izjave za medije predviđene su za 11.30 časova u prostorijama Ustavnog suda RS.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS prihvatilo je 19. januara zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa bošnjačkog naroda prilikom izbora predsjednika Vlade, a konačnu odluku o tom pitanju Sud bi trebalo da donese sutra.

Klub delegata bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka, jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim organima vlasti i u procesu donošenja odluka. 

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zastupljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda. 
Narodna skupština RS izabrala je na sjednici 29. decembra prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića. Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. januara povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade, ali je uložio veto na izbor premijera.