Ista koalicija u RS-u
0

Premijera će predložiti SNSD, a slijedi "čistka" u javnoj upravi

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Dosadašnja koalicija u Republici Srpskoj, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez i Socijalistička partija nastavit će da djeluje i u narednom periodu, a te dvije stranke dobit će veći broj ministarskih mjesta u skladu s izbornim rezultatima, rečeno je danas nakon sastanka predsjednika tih stranaka, Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića.

Izrazili su očekivanje da će što prije biti formirana nova vlast u RS-u u skladu s rezultatima izbora od 3. oktobra, odnosno da će sredinom novembra biti konstituiran novi saziv Narodne skupštine, a da će krajem tog mjeseca biti formirana i nova Vlada RS-a, čijeg mandatara će predložiti SNSD.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i danas nije želio da govori o tom i imenima drugih mogućih kandidata koji bi mogli ući u entitetsku vladu, ustvrdivši da “on neće postavljati novu vladu”.

Ta konstatacija izazvala je spontani smijeh novinara, ali na kraju i samog Dodika, nakon što je upitao :"Što se smijete".

On je dalje dodao da treba sačekati njegovu inauguraciju za predsjednika RS-a te da će se obaviti razgovori sa svim političkim subjektima u RS-u.

Za saradnju, navodi, koalicija u RS-u ostaje otvorena i s drugim partijama, ali njenu okosnicu će činiti ove tri stranke.

Nije želio da govori da li će možda kadrovi HDZ-a BiH, među kojima se spekulira o imenu sadašnjeg potpredsjednika RS-a Davora Čordaša, možda ući u novu Vladu RS-a.

Dodik je najavio i da će nakon formiranja vlasti na red doći i preispitivanje stanja u javnoj upravi, u smislu da se vidi koji kadrovi, i iz nekih drugih stranaka, ostat će na sadašnjim mjestima u agencijama, fondovima u drugim upravnim organima, a koji ne.

Tu je rekao da “još ima i nekih kadrova PDP-a, koje nismo dirali, a sada ćemo ih dirati”.

-Svi treba da budu spremni da ponude svoje mandate Vladi na raspolaganje da bi se potom stvorila kompaktna struktura, naveo je Dodik.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić ustvrdio je da su odnosi u koaliciji “korektni i da broj ministarstava ne treba da bude na prvom mjestu nego kvalitet personalnih rješenja i da "po dubini" ima dovoljno mjesta da se “zadovolje” potrebe koalicionih partnera.

I predsjednik SP-a Petar Đokić tvrdi da se još nije govorilo o personalnim rješenjima, “iako i ona imaju značaj, ali ne mogu biti prioritet niti mogu pogoršati ili otežati njihovo funkcioniranje”.

Upitan da prokomentira otvoreno pismo koje mu je uputio Željko Kopanja, vlasnik dviju dnevnih novina iz RS-a, Milorad Dodik je rekao da “ne zna šta je napisao, jer je čuo da je pismo dugačko, pa ga je to demotivisalo da ga čita”, a dodao je da “ne stoje navodi da u okviru Vlade RS-a ima neke priče o tajkunima”.