Milorad Dodik
0

"Neki ambasadori su se neprimjereno miješali u izbore"

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv)
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik optužio je danas “neke ambasadore u BiH da su putem određenih nevladinih organizacija i utjecaja na neke medije pokušavali stvoriti atmosferu protiv SNSD-a i njegovih kandidata tokom izbora u BiH”.

Ne želeći govoriti o konkretnim imenima, Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci iznio zamjerke na pojedine ambasadore koji su “čak čitavu noć pratitili i proces prebrojavanja glasova u organima koji su za to zaduženi”.

Govoreći o formiranju vlasti na državnom nivou, Dodik je rekao da će Dragan Čović imati podršku njegove stranke ako ga HDZ predloži za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a da je neprihvatljivo “uplitanje” SDP-a BiH kada je u pitanju taj nivo vlasti.

Potvrdio je da će na nivou RS-a ostati u koaliciji s DNS-om i SP-om, a ponudit će i saradnju još nekim strankama, među kojima je eksplicitno rekao da se to ne odnosi na PDP.

Sa SDS-om je moguća varijanta saradnje u formiranju vlasti u organima BiH, te o bitnim pitanjima vezano za euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Za jačanje državnih organa, kaže Dodik, nije zainteresiran. Ponovio je tvrdnju da će RS donijeti zakon kojim sve one nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH, mimo devet dejtonskih, neće biti prihvatljive ako nisu prošle Narodnu skupštinu RS-a.

Dodik je rekao da će, ako se do maja naredne godine na nivou BiH ne formira vlast, doći do novih izbora za Parlament BiH.

U međuvremenu će, kaže, RS "veoma uspješno funkcionirati".

Član Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović je na zajedničkoj pres-konferenciji kao neprihvatljivu ocijenio izjavu nekih međunarodnih zvaničnika da “nigdje nije zapisano da je sada na redu da u Vijeću ministara bude predsjedavajući Hrvat”.

Ovo je, kaže, BiH, i “potpuno je smiješno reći da nikada neće doći na red i predstavnik tog naroda, a ko to govori protiv je BiH, i ona se tako ne može graditi”.

Radmanović je kazao da tek predstoje razgovori o formiranju vlasti u BiH, a da “oni koji nisu za ravnopravnost entiteta i naroda ne dolaze u obzir u razgovorima sa SNSD-om, kao i oni koji žele da drastično mijenjaju Ustav”.

Za razgovor su dobrodošli, navodi, oni koji su bili uključeni u “prudski proces”, a i on je ponovio da “nije tačno da je SDP dobio najviše glasova jer je apsolutni pobjednik izbora SNSD-a”. To je odgovor i onima, kaže, koji sebe već vide u premijerskim foteljama.

Radmanović je uvjeren da će do dogovora na nivou BiH o pitanju formiranja vlasti ipak doći.

On je još optužio i visokog predstavnika u BiH da se "uplitao u izborni proces u BiH" te uputio poruku da "OHR treba da se povuče iz BiH, jer ona hoće u EU".

I Dodik i Radmanović zadovoljni su osvojenim glasovima na proteklim izborima te su odbacili kao potpuno netačne navode PDP-a o navodnoj manipulaciji na biračkim mjestima, ponovivši da se veliki broj nevažećih glasačkih listića odnosi i na one koji su – nepopunjeni.

Dodik je ponovio stavove da je za kandidata opozicije Mladena Ivanića “glasao veliki broj Bošnjaka i da se moglo desiti da oni izaberu sva tri člana Predsjedništva BiH”, zbog čega je “važna pobjeda Radmanovića”.

Predstavnici SNSD-a su ponovili i stav da u eventualnim ustavnim promjenama ne mogu učestvovati niti ih modelirati stranci, bez obzira na to ko to bio.

Ponovio je i stav da je potrebna reogranizacija Suda i Tužilaštva BiH, ili neće postojati, jer su do sada “bili instrument obračuna s političkim neistomišljenicima”.