BiH
0

Radmanović protiv preglasavanja i jednostranih istupa u Predsjedništvu

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da BiH može funkcionisati jedino ako u ovoj instituciji ne bude preglasavanja i jednostranog istupanja njenih članova u narednom mandatu.

Radmanović je rekao da će ključno pitanje opstanka BiH predstavljati unutrašnji dogovor, a ne nametanje rješenja iz inostranstva koja će odgovarati samo jednoj strani.

"Sve dok se rješenja budu donosila izvan BiH, imaćemo problem. Dio međunarodne zajednice nam u proteklih 15 godina nije dozvolio da se dogovorimo sami, ali mislim da sve više preovladava shvatanje da se to treba prepustiti nama", rekao je Radmanović sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući rezultate izbora, Radmanović je rekao da je zadovoljan brojem osvojenih glasova, dodajući da je broj glasova koji je osvojio njegov protivkandidat Mladen Ivanić veliko iznenađenje za sve u RS, s obzirom da je veliki broj birača iz druga dva konstitutivna naroda glasao za njega.

"Određene stranke iz RS i BiH, uz pomoć iz inostranstva, proljetos su napravile projekat da SNSD dobije što manje glasova, ako ne na nivou RS, onda na nivou BiH, prije svega na izborima za člana Predsjedništva. Evidentno je da im je u tome pomoć pružio značajan broj nevladinih organizacija", istakao je Radmanović.

Kada je u pitanju izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, Radmanović je rekao da se to moglo očekivati i da je njegov izbor sasvim legalan, ali da će u BiH uvijek postojati problem ukoliko član Predsjedništva iz jednog naroda bude izabran glasovima pripadnika drugog naroda.

On je rekao da od bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića očekuje da se o svemu dogovara sa druga dva člana, kako je i najavio u svojim nedavnim izjavama, te da će, ukoliko bude tako postupao, imati u njemu saradnika.
Kada je riječ redoslijedu  predsjedavanja u Predsjedništvu BiH, Radmanović je rekao da redoslijed nije presudan, ali da priče o tome pokazuju da je određenim krugovima iz Sarajeva stalo da to promijene i da se time sprema potencijalno preglasavanje u ovoj instituciji.
	
Na pitanje kada se može očekivati formiranje Savjeta minstara BiH, Radmanović je odgovorio da to neće biti prije nego što Predsjedništvo obavi konsultacije sa političkim strankama, i da će u ovom procesu mnogi morati promijeniti stavove izrečene u postizbornom periodu."Ne smije se desiti da predsjedavajući ne bude iz reda hrvatskog naroda, međutim, on mora doći iz stranke koja evidentno predstavlja hrvatske interese, a ne Hrvat iz SNSD-a, SDP-a ili SDA", rekao je Radmanović, koji je i visoki funkcioner SNSD-a.

Govoreći o mogućoj saradnji SNSD-a i SDP-a BiH, Radmanović je rekao da je njihov konceptualni pristup različit i da u ovom momentu nije moguća programska koalicija ove dvije stranke, ali da one moraju razgovarati i da se eventualna buduća saradnja može zasnivati jedino na dugoročnim programskim dogovorima.

Prema njegovim riječima, pokretanje pitanja hrvatske federalne jedinice u BiH govori o tome da Hrvati nisu ravnopravni u Federaciji BiH, zbog čega se formiranje trećeg entiteta može činiti kao najbolje rješenje, ali ono zadire u dublja pitanja ustrojstva BiH.

"SNSD ima jasan stav da nema rješavanja tog pitanja na račun granica RS. Hrvatski političari moraju prvo  sami reći šta tačno žele, kako bismo to pitanje svi zajednički riješili", istakao je Radmanović.