Dragan Čović
0

"Ovakva BiH je neodrživa, želimo hrvatsku federalnu jedinicu"

SRNA
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Dragan Čović (Foto: Arhiv)
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se BiH može održati jedino ako hrvatski narod ostvari potpunu ustavnu ravnopravnost sa druga dva naroda, a to podrazumijeva hrvatsku federalnu jedinicu u BiH, koja će imati svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Čović je za RTRS sinoć rekao da je za Hrvate potrebno potpuno drugačije uređenje, jer je ovakva BiH neodrživa, sa čime se saglasio i na sastanku u četvrtak, 21. oktobra, sa predstavnicima SNSD-a u Banjaluci.

"Postojeće stanje onemogućava Hrvatima da izaberu svoje predstavnike na nivou BiH, a izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH većinskim bošnjačkim glasovima je udar na Hrvate. To je istovremeno i poruka srpskom narodu, jer je bilo pokušaja da se srpski član Predsjedništva izabere glasovima Bošnjaka", naveo je Čović.

 Lider HDZ kaže da hrvatska federalna jedinica treba da bude multietnička sa hrvatskom većinom, što je i dogovoreno u okviru Prudskog pocesa, koji je podrazumijevao četiri teritorijalne jedinice u BiH. 

Prema njegovim riječima, ovaj stav podržavaju i sve ostale stranke sa hrvatskim predznakom, sa kojima je već razgovarano.

"Vjerujem da ovakav model apsolutno gradi BiH, a ako neko misli da treba napraviti dvije ili više bošnjačkih jedinica nemamo ništa protiv toga, ali HDZ više neće dopustiti da se hrvatski predstavnici biraju tuđim glasovima", poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, hrvatska jedinica se ne smije stvarati na štetu granica RS i o njima treba da odlučuje isključivo srpski narod i rukovodstvo ovog entiteta, a HDZ će svaki njen stav o tom pitanju morati da uvaži.
Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH, Čović je rekao da mjesto predsjedavajućeg treba da pripadne Hrvatu i da je to isključivo predstavnik HDZ-a, kao trenutno najjače hrvatske političke opcije u BiH, što je rezultat kontinuiteta nacionalne rotacije na ovoj funkciji, koji je ovih dana lider SDP-a Zlatko Lagumdžija pokušao da prekine.

Lider HDZ-a je istakao da je nezamislivo da se vlast na nivou BiH formira bez predstavnika stranaka koje su osvojile najveći broj srpskih i hrvatskih glasova, što je i stav SNSD-a.

On je dodao i da je juče sa predstavnicima SNSD-a dogovoreno da se zajednički iznese prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, jer njegova aktuelna primjena razgrađujuće djeluje na BiH.

"Prije svega treba redukovati izborne jedinice i stvoriti tri, koje će onemogućiti miješanje glasova i izbor člana Predsjedništva većinskim glasovima drugog naroda. Imamo apsurdnu situaciju da je Bakir Izetbegović izabran kao bošnjački član sa 15 odsto podrške Bošnjaka, dok Borjana Krišto nije, iako je imala 63 odsto podrške Hrvata", naveo je Čović.