Dragan Čović
0

"Reforme trebaju osigurati ravnopravnost Hrvata"

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je večeras da su, odmah nakon primjene izbornih rezultata, potrebne ustavne promjene koje će osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović kaže da su predstavinici najjačih stranaka sva tri konstitutivna naroda kroz prudski proces došli do rješenja o četiri federalne jedinice u BiH.

"Ključno pitanje u BiH je da li želimo zemlju na evrpskom putu i da osiguramo da se svaki građanin osjeća slobodno bez obzira na to gdje živi. Koliko teritorijalnih jedinica bi trebala imati BiH je trivijalno pitanje", rekao je Čović za BHT1.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Čović je rekao da je tokom njegovih kontakata sa predstavnicima međunarodne zajednice istaknuto da bi za zemlju najbolje bilo da buduću vlast čine SNSD, SDP BiH, SDA i HDZ BiH.

"Ključni problem je teškoća u formiranje Vijeća ministara BiH. Imamo nepisani dogovor koji vrijedi već neko vrijeme i da u svakom narodnom ciklusu na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara bude predstavnik iz drugog naroda i to iz najjače stranke tog naroda", naveo je Čović.

On je ponovio da bi predsjedavajući Savjeta ministara BiH trebao da bude iz HDZ BiH.

Komentarišući izjavu novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji se izvinio za zločine Armije BiH nad svim nevinim žrtvama, Čović je rekao da nije iznenađen tim činom, "jer se odnosi u jugoistočnoj Evropi moraju relaksirati".