Intervju
558

Premijer ZDK Mirza Ganić: Samo od Zenice imamo opstrukcije, sa drugima dobro sarađujemo

E. M.
Mirza Ganić (Foto: Klix.ba)
Mirza Ganić (Foto: Klix.ba)
Zeničko-dobojski kanton jedan je od najuspješnijih u pogledu izvoza iz Bosne i Hercegovine, a biti na čelu tog kantona i donositi odluke koje će omogućiti što bolji privredni ambijent i nije tako lako, posebno ako postoje opstrukcije koje onemogućavaju razvoj projekata za opće dobro građana kantona.

Upravo tim povodom u intervju za Klix.ba premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić odgovorio je na pitanja koja se tiču jednogodišnjeg izvještaja Vlade ZDK, privrednog ambijenta, planova te opstrukcija koje prolaze od Grada Zenica u pogledu realizacije projekta Kantonalne bolnice Zenica.

Koliko ste zadovoljni radom Vlade ZDK s obzirom na to da je od njenog formiranja prošlo devet mjeseci?

Zadovoljni smo iz više razloga. Sve tačke su usvajane jednoglasno, a kroz programe utroška sredstava definirani su određeni strateški pravci kojima smo se kretali, tako da nije bilo nerazumijevanja. Gotovo u potpunosti smo realizirali planove za 2019. godinu. Na koncu, usvojili smo i Prijedlog budžeta za 2020. godinu i uputili u skupštinsku proceduru. To pokazuje da Vlada radi svoj posao u punom kapacitetu.

Brojne nesuglasice s Gradom Zenica su riješene, ali još uvijek postoje projekti koji se ne mogu realizirati i koji koče razvoj kantona i funkcionisanje vlade u određenim poljima?

Želim da istaknem da je Vlada ZDK fokusirana na ravnomjerni razvoj i radi u interesu svih građana, pa tako i građana Zenice. Nakon imenovanja smo realizirali projekte koji su duže vremena bili na čekanju, ali su određeni projekti zaustavljeni zbog političkih ucjena i populizma gradonačelnika Fuada Kasumovića. Tu prije svega mislim na projekte u Kantonalnoj bolnici Zenica. Smatram da svi trebamo raditi u interesu građana i da bi Kasumović, ako želi dobro svom gradu i građanima, morao podržati najveću investiciju u zeničku bolnicu od njene izgradnje. Neshvatljivo je da Kasumović koči investiciju od 41 milion maraka i da nam istovremeno pokušava prodati nešto što nije njegovo, a tu mislim na zemljište u krugu KBZ-a. Ne želi da što prije uredimo "ruglo" koje trenutno imamo u KBZ-u, da se povuče iz spora i da ne gubimo vrijeme, iako je svjestan da je po svim zakonima Bolnica vlasnik svoje imovine. S druge strane, Bolnica je jedan od najvećih poslodavaca u Gradu Zenica, jer zapošljava 1.600 radnika, od čega je 1.502 upravo i Zenice. Cijeneći pomenuto Grad koji želi dobar privredni ambijent treba se otvoriti za investicije i biti sretan što ima jednu ovakvu ustanovu koja, pored zdravstva ima jako velik značaj za privredu i kupovnu moć u Zenici. Oni koji ne vide benefite koje dobivaju postojanjem Bolnice i investiranjem u ovu ustanovu očigledno ne žele dobro svojim građanima.

Osim Grada Zenice, da li su bili još neki faktori koji su otežavali realizaciju projekata i funkcionisanje vlasti u ZDK?

S drugim općinama nismo imali problema u smislu realizacije projekata. Što je odobreno to je i realizirano ili je u fazi realizacije, tako da političke opstrukcije imamo samo u Zenici.

Gdje je Zeničko-dobojski kanton danas u pogledu privrede, zapošljavanja, mladih, boraca, porodilja, studenata?

Pokazali smo i dokazali da poslu pristupamo odgovorno i profesionalno te da smo se uhvatili u koštac s problemima na čije se rješavanje godinama čekalo. Jedan od bitnih rezultata našeg rada jeste da smo održali finansijsku stabilnost i likvidnost budžeta, tako da ustavne i zakonske obaveze izvršavamo na vrijeme.

Kurs koji smo zauzeli ne samo da je kontinuitet, nego se pravi i korak više kako bismo imali što više zadovoljnih građana ZDK.

Ispunili smo obaveze ZDK-a prema projektu Plava voda, usvojili Prostorni plan Zenice, omogućili i ubrzali kapitalne investicije u vodne projekte, inovirali programe podsticaja u privredi koji su fokusirani na jačanje konkurentnosti kompanija i edukaciju radne snage i izgradnju poslovnih zona.

Uveli smo novine i u programe podsticaja u poljoprivredi, kako bismo nastavili rast i zadržali liderske pozicije u granama kao što su peradarstvo, malinarstvo, plastenička proizvodnja i dali snažnu podršku razvoju stočarstva.

U narednih sedam dana ćemo donijeti odluke o podršci malinarskoj proizvodnji, gdje ćemo po prvi put kantonalni poticaj povećati s prošlogodišnjih 23 na 32 feninga po kilogramu. Želimo pomoći proizvođačima da stabiliziraju proizvodnju.

Svakako, vrijedan spomena je i projekt čišćenja rijeke Bosne na gotovo cijelom području ZDK, kao i programi podrške iz Fonda za zaštitu okoliša gdje su lokalne zajednice dobile značajna finansijska sredstva za zbrinjavanje otpada i jačanje ekološke svijesti kod građana.

Realizirali smo nabavku auta i opreme za MUP ZDK, te stvorili pretpostavke da se u budžetu za 2020. godinu nađu i finansijska sredstva za povećanje plata policijskim službenicima.

Posvetili smo se rješavanju obaveza Kantona po osnovu pravosnažnih presuda po tužbama budžetskih korisnika, za period 2004-2015. godina, koje su teške 325 miliona KM, od čega je glavnica 155 miliona. Nedavno smo donijeli akcioni plan kojim je utvrđen rok za izmirenje obaveza od 22 godine, te smo u budžetu planirali dio sredstava za ovu namjenu. Ubrzo ćemo objaviti javni poziv kako bismo omogućili onima koji žele da se odreknu kamate i dijela glavnice da prije naplate svoja potraživanja, jer želimo da ubrzamo isplatu obaveza koje prijete stabilnosti i likvidnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Vjerujem da će ova vlada ostati zapamćena po rješavanju jednog od najvećih problema ZDK-a od njegovog formiranja.

Intenzivirali smo aktivnosti na dodjeli koncesije za eksploataciju uglja u Kaknju. Nedavno smo donijeli odluku o pokretanju procedure javnog poziva i očekujemo da ćemo vrlo brzo potpisati prvi koncesioni ugovor za eksploataciju uglja u ZDK.

Uradili smo dosta infrastrukturnih projekata, te proveli tenderske procedure i osigurali ugovore za značajan broj projekata iz oblasti putne infrastrukture koji će se implementirati početkom građevinske sezone u 2020. godini. Javni radovi su nam jako važni, jer predstavljaju motor razvoja našeg kantona.

Kroz rad i socijalnu politiku investirali smo značajna sredstva i realizovali projekte podrške povratnicima u gotovo svim općinama. Redovno smo izvršavali obaveze prema porodiljama, pružali različite vidove pomoći za liječenje i socijalna davanja.

Napravili smo i iskorak u politici stipendiranja studenata tako što smo osigurali sredstva i omogućili da stipendije dobiju svi studenti koji su podnijeli formalno ispravne aplikacije, jer želimo pomoći roditeljima i studentima da se obrazuju i grade budućnost u Bosni i Hercegovini. Također, nije izostala podrška studentima koji koriste usluge studentskih centara, kao i velikom broju nevladinih organizacija.

Posvetili smo posebnu pažnju boračkoj populaciji kroz različite segmente podrške, od zapošljavanja do stambenog zbrinjavanja.

Bili smo odlučni da se suprotstavimo korupciji, a u tom pravcu smo donijeli vrlo važnu Uredbu o zapošljavanju u javnom sektoru čija je najbitnija odredba da se bira prvorangirani kandidat. Pokrenuli smo i reviziju diploma u javnom sektoru.

Brojnim sastancima i prijemima smo pokazali da smo otvoreni prema građanima, akademskoj zajednici, nevladinom sektoru i sportu, a sve značajnije aktivnosti objavljujemo preko press službe, jer želimo biti potpuno transparentni i dostupni javnosti i medijima. Tome u prilogu svjedoči naša internet stranica, na kojoj pored informacija o našim aktivnostima možete pronaći sve dokumente i akte koje donosi vlada.

Kakvi su planovi za 2020. Godinu? Kada se očekuju veći projekti kantona, hoće li u skorije vrijeme biti riješen spor oko projekta KBZ?

U prvoj godini mandata smo potrošili dosta vremena za pripremu projektne dokumentacije za projekte koje planiramo realizirati naredne godine, a za koje smo osigurali sredstva u 2019. godini. U fazi smo donošenja budžeta i očekujem da će Skupština ZDK 30. decembra usvojiti budžet, a obaveza resornih ministarstava je da idućih mjesec dana donesu programe utroška sredstava. Zbog toga je vrlo važno da smo pripremili projekte i da ćemo prije proljeća moći provesti postupke javnih nabavki kako bismo na početku građevinske sezone imali veliko gradilište u ZDK. Želimo da otvorimo što više javnih radova, izgradnju puteva i infrastrukture širom kantona.

Što se tiče KBZ-a, činjenica je da postoje opstrukcije od strane Grada Zenice koji se uspio upisati kao vlasnik imovine kojom KBZ raspolaže, gazduje decenijama i izmiruje obaveze po tom osnovu. Upis je poništen na osnovu žalbe KBZ-a i predmet vraćen na prvostepeni postupak, tako da u ovom trenutku zgrade i zemljište u krugu Kantonalne bolnice Zenica formalno nemaju titulara vlasništva. Gradsko vijeće Zenice je donijelo zaključak kojim se nalaže Gradonačelniku da prizna KBZ kao titulara, čime bi se odmah deblokirala investicija. Međutim, na sceni imamo ucjene i neprofesionalan odnos od strane gradonačelnika Fuada Kasumovića koji populistički nastupa. Ako ne bude drugog rješenja morat ćemo sačekati ishod sudskog postupka, pošto ne možemo kupiti nešto od nekoga ko nije vlasnik onoga što prodaje, jer u suprotnom činimo krivično djelo. Šteta je što zbog političkih opstrukcija Fuada Kasumovića gubimo dragocjeno vrijeme.

Projekt energetske efikasnosti vrijedan 11 miliona eura donijet će KBZ-u funkcionalnost, ljepši izgled, energetsku efikasnost, a više neće biti veliki zagađivač jer će se preći s uglja na gas. Bolnica će dobiti nove smještajne kapacitete, podići uslugu na viši nivo i napraviti veliki iskorak ka kliničko-univerzitetskom centru. Zašto je projekt još važan za Zenicu? U Zenici se dešava obrt kapitala, vjerujem da će među izvođačima biti i zeničke firme koje će zaraditi, a budžet grada će samo po osnovu poreza uprihodovati 6-7 miliona KM. KBZ je jedan od najvećih poslodavaca u Gradu Zenica u kojem radi 1.502 Zeničanina, pa me još više čudi nekorektan i neprofesionalan odnos Fuada Kasumovića spram ove ustanove. Gradu su puna usta hvale o privlačenju investicija, a opstruiraju domaću investiciju od preko 41 milion KM. KBZ nije privatno vlasništvo, nego je vlasnik država i ovom investicijom dobijaju građani, a ne premijer ili bilo ko od nas, tako da je opstruiranje ovakvog projekta suludo.

Mi se nadamo da će gradske vlasti u Zenici shvatiti da investicija u KBZ nije politička, nego priča u interesu svih građana, jer konzument usluga u KBZ može biti svako od nas. Izgradnja i uređenje prostorskih kapaciteta, Interventna kardiologija, Hemodijaliza i Gama nož predstavljaju okosnicu za razvoj bolnice u jednu savremenu ustanovu koje se ne bi postidjela ni moderna Evropa.

Koliko novi dogovori Radončića, Izetbegovića i Komšića mogu utjecati na vlast u ZDK? Kolika je snaga SBB-a, hoće li biti prekomponovanja vlasti?

Vlada trenutno funkcionira bez problema. Cijeneći da niko od članova Vlade ne donosi političke odluke na nivou ZDK-a, kao premijer ne mogu komentirati niti prognozirati šta će se dešavati u vremenu pred nama i kako će se određeni sporazumi odraziti na političke odnose u ZDK. Sve što bude politički dogovoreno i delegirano tako će se postupiti i tu su stvari vrlo jasne.