BiH
1

Predstavnički dom Parlamenta FBiH o boračkim pravima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nastavak 15. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljen je za danas.

Izmjene dva zakona iz boračkog resora - Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica te Zakona o reviziji korišćenja tih prava, u preostalom su dnevnom redu ovog zasjedanja.

Preostale tačke su analiza mreže sudova u FBiH te izvještaji o prošlogodišnjem radu Institucije ombudsmena BiH i o datim pomilovanjima u FBiH u 2011. godini.

U prvom dijelu sjednice, održanom 23. maja nakon što je dan prije utvrđen dnevni red, poslanici su odobrili Vladine predložene izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

Te izmjene najavljuju otpis cijele zatezne kamate privrednim subjektima, dužnicima po osnovu doprinosa i poreza na dohodak, koji do kraja ove godine izmire cijeli osnovni dug. Onima koji to učine do polovine 2013., najavljen je otpis pola kamate.

Protivno od Vladinog stava, većinom glasova je u nacrtu odobrena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, čiji je inicijator poslanik Ibrahim Nadarević iz Stranke demokratske akcije. On predlaže da branitelji s najmanje 24 mjeseca provedena u boračkim redovima tokom proteklog rata u BiH i s 35 godina penzijskog staža mogu aplicirati za prijevremenu penziju bez obzira na njihovu životnu dob.

Iz Vlade smatraju da tu materiju treba regulisati budućim zakonom o povoljnijem penzionisanju, čija je izrada u toku, a ne Zakonom o PIO.