Nastavak devete sjednice
0

Dom naroda FBiH danas o novom zakonu o radu

FENA
U Sarajevu je za srijedu zakazan nastavak devete sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je nakon više sati rada 23. februara prekinuta zbog nedostatka kvoruma.

Delegati će se u nastavku izjasniti o više federalnih zakona razmotrenih prije prekida.

Među ostalim je to novi federalni zakon o radu, koji i očevima najavljuje mogućnost porođajnog dopusta po isteku 42 dana od rođenja djeteta.

Najavljuje i povećanje minimalnog trajanja radničkog godišnjeg odmora s 18 na 20 radnih dana, kao i obavezu poslodavcu da s pripravnikom zaključi radni odnos na određeno vrijeme.

Nacrt novog zakona vraća stari naziv 'radnik' svim zaposlenicima i zabranjuje mobing, spolnu i sve druge vrste diskriminacije na poslu.

Poslodavcu se može izreći privremena zabrana djelatnosti ako bude utvrđeno da s radnikom nema zaključen ugovor o radu, jedna je od predloženih mjera.

Osim o tom zakonu, delegatima u nastavku sjednice predstoji glasanje o izmjenama sadašnje federalne zakonske legislative o povoljnijem penzioniranju.

Izmjene je predložio delegat Zijat Mušić.

Traži da pravo na penzioniranje pod povoljnijim uvjetima dobiju i pripadnici bivše Vojske FBiH, otpušteni iz službe 31. marta 2003. godine.

Zasad to pravo imaju njihove kolege, otpuštene ranije uz otpremninu od 6.000 KM.

Preostalo je i glasanje o tekstu čiji je službeni naziv Prijedlog zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja neizmirenih obaveza nastalih po osnovu Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.

Njime se utvrđuje ukupan iznos neizmirenih obaveza Federacije BiH, kao i način izmirenja, osobama s invaliditetom kojima je po osnovu oštećenja organizma izdato 103.112 pravosnažnih rješenja.

Od tog broja je ostalo neisplaćeno 7.475 korisnika, za čije je uvođenje u pravo potrebno osigurati 19.669.724,31 KM.

Predviđeno je da će Federacija ovu obavezu izmiriti u mjesečnim ratama najkasnije do 30. juna.

Glasanje također predstoji o izmjenama zakona iz poljoprivrednog sektora u Federaciji, koje je u parlamentranu proceduru uputila Federalna vlada realizirajući januarski zaključak Predstavničkog doma da najmanje deset posto predviđenih ovogodišnjih poticaja bude namijenjeno za održivi povratak u Republiku Srpsku.

Stoga je predložena dopuna da Vlada FBiH posebnim mjerama može dodijeliti novac i korisnicima na ostalom području Bosne i Hercegovine a ne samo poljoprivrednicima s prebivalištem u Federaciji.