Prijedlog Ibrahima Nadarevića
2

Omogućiti prijevremenu penziju braniocima s 35 godina staža

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta, na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrio je većinom glasova dopunu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koju je u nacrtu predložio poslanik Stranke demokratske akcije Ibrahim Nadarević.

On traži da navedeni zakon bude dopunjen tako da omogući apliciranje za prijevremenu penziju svim osobama, bez obzira na njihovu životnu dob, koje su provele najmanje 24 mjeseca u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH, a imaju 35 godina penzionog staža.

Prije izjašnjavanja poslanika, iz Vlade FBiH je obrazloženo da Nadarevićev prijedlog nije prihvatljiv jer bi poremetio osnovne postavke o jednakom pristupu prema korisnicima penzionisanim po općim uvjetima na osnovu aktuelnog zakona o PIO te bi mogao dodatno opteretiti penzioni fond.

Nije mu mjesto u ovom zakonu nego u legislativi o povoljnijem penzionisanju, koju Vlada inače trenutno izrađuje, odgovoreno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

U tom smijeru je bila i diskusija poslanice Besime Borić, koja je u ime parlamentarnog odbora za rad i socijalnu politiku predložila Nadareviću da zasad odustane od svog prijedloga i sačeka da Vlada u budućem zakonu (o povoljnijem penzionisanju), koji tek izrađuje, tretira i materiju na koju se odnosi njegova namjera.

Nadarević nije odustao pa su se prema rezultatima glasanja Predstavničkog doma, pozitivno izjasnila 42 poslanika, što je omogućilo daljnju parlamentarnu proceduru njegovom nacrtu.