BiH
0

Predstavljene mogućnosti studiranja bh. studenata u Saudijskoj Arabiji

FENA
Foto: ARhiv/Klix.ba
Foto: ARhiv/Klix.ba
U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu danas su studentima, profesorima, dekanima i rektorima svih bh. univerziteta predstavljene mogućnosti studiranja u Kraljevini Saudijskoj Arabiji (KSA) koja uključuju sva obrazovna polja osim medicine i zdravstvenih studija.

Okupljenim pripadnicima akademske zajednice u BiH na početku se obratio zamjenik ministra obrazovanja u Ministarstvu za visoko obrazovanje KSA Muhammed Abdulaziz Al-Ohali koji je istaknuo da je obrazovanje u toj zemlji na visokom nivou zahvaljujući stavu Vladi KSA da za polja obrazovanja izdvaja veliki procenat državnog budžeta.

Podcrtao je da Vlada KSA ulaže napore kako bi ovu zemlju pretvorila u respektabilnu naučnu zajednicu te da u tom smjeru i idu državne odluke.

Napomenuo je da u Saudijskoj Arabiji, zemlji koja ima oko 28 miliona stanovnika, postoji pet miliona učenika u školama i oko 1,2 miliona studenata na visokoškolskim ustanovama.

Direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" Sarajevo prof. dr. Khaled Addamigh je iznio podatak da se 26 posto državnog budžeta izdvaja za obrazovanje što je jedan od najvećih procenata koji se izdvajaju za obrazovanje od svih zemalja svijeta.

"Naša misija je jačanje akademskih odnosa između BiH i KSA i povezivanje ovih zemalja u akademskom smislu budući da obje zemlje imaju slične misije a to je dosizanje visokog nivoa u obrazovanju", istaknuo je Addamigh.

Govoreći o uvjetima koji čekaju studente iz BiH koji se odluče studirati u KSA Addamigh je kazao da ih čekaju visoko standardi obrazovanja, a oni koji dobiju stipendiju imat će besplatno obrazovanje, smještaj, zdravstveno osiguranje, kao i avionsku kartu za posjetu BiH svake godine, a bit će osiguran i novac za vlastite troškove.

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić je kazao novinarima da je ove godine boravio u posjeti Univerzitetu "Kralj Fahd" u Rijadu, naglašavajući da se radi o univerzitetu koji je među 250 najrespektabilnijih u svijetu.

"Kampus je napravljen na milion kvadratnih metara prostora, a bave se izuzetno razvijenim oblastima kao što su nanotehnologija ili atomfizika te raznim drugim oblastima. Na univerzitetu radi akademsko osoblje iz KSA koji su se obrazovali širom svijeta, ali i istraživači iz drugih zemalja", kazao je rektor.

Istaknuo je i da je današnji događaj način kako bi se pokazalo da je KSA otvorena za različite oblasti studiranja, te da se pokaže kako KSA nisu ograničene samo na islamske studije i arapski jezik, ali i da se promijeni imidž KSA koji vlada u svijetu.

Podsjetio je da je KSA finansijer Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, a Predsjedništvo BiH 17. juna finaliziralo je taj međunarodni sporazum što je za rektora temelj uspješne saradnje dvije zemlje i u budućnosti.