BiH
0

Rektori, profesori i studenti iz BiH sa zamjenikom ministra visokog obrazovanja Saudijske Arabije

Klix.ba
U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu jučer je održan susret zamjenika ministra visokog obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije prof. dr. Mohammeda bin Abdulaziz Al-Awhalija sa rektorima, dekanima i profesorima bh. univerziteta te svim zainteresiranim studentima.

Susretu su prisustvovali rektori i predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta "Džemal Bijedić“ Mostar, Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, Internacionalnog univerziteta Sarajevo, Internacionalnog Burch univerziteta, Američkog univerziteta, Nezavisnog univerziteta Banja Luka, Univerziteta u Travniku, Evropskog univerziteta Brčko distrikt, Sveučilišta Hercegovina te dekani i profesori.

Direktor KC "Kralj Fahd" i ataše za kulturu pfof. dr. Khalid AdDamigh je uvodnom obraćanju istakao važnost jačanja veza između dvije države kroz edukativni i akademski segment te težnju Saudijske Arabije za doprinosom jačanju ljudskih potencijala u BiH kroz obrazovanje.

Prof. dr. Al-Awhali je naglasio kako KSA veliku pažnju posvećuje kontinuiranom poboljšanju kvalitete obrazovanja te da su se u zadnjih deset godina mnogi saudijski univerziteti izdvojili na ljestvici top rangiranih univerziteta u svijetu. U okviru svog obraćanja, Al-Awhali je predstavio preko 20 univerziteta koji dodjeljuju stipendije za bh. studente koje uključuju plaćenu školarinu, smještaj, avionsku kartu, medicinsku njegu kao i mjesečni džeparac. Posebno je naglašeno kako međunarodni studenti uživaju potpuno ista prava kao i studenti iz Saudijske Arabije te kako se posebna pažnja pridaje izvanrednim studentima. Mogućnost studiranja obuhvata sva obrazovna polja izuzev medicine i zdrastvenih studija i jedini uvjet za sticanje pune stipendije je da student bude primljen na željenih univerzitet. Svi zainteresirani studenti su imali jedinstvenu priliku da postave pitanje dr. Al-Awhaliju i dobiju odgovore iz prve ruke.

Nakon susreta održan je još jedan sastanak rektora bh. univerziteta sa Al-Awhalijem na kojem su razmotrene mogućnosti saradnje kroz studiranje saudijskih studenata na bh. univerzitetima.