{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rektori, profesori i studenti iz BiH sa zamjenikom ministra visokog obrazovanja Saudijske Arabije

3.7.2013. u 09:58
0
3
Rektori, profesori i studenti iz BiH sa zamjenikom ministra visokog obrazovanja Saudijske Arabije
0
U Kulturnom centru "Kralj Fahd" u Sarajevu jučer je održan susret zamjenika ministra visokog obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije prof. dr. Mohammeda bin Abdulaziz Al-Awhalija sa rektorima, dekanima i profesorima bh. univerziteta te svim zainteresiranim studentima.


Susretu su prisustvovali rektori i predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Zenici, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta "Džemal Bijedić“ Mostar, Sarajevske škole za nauku i tehnologiju, Internacionalnog univerziteta Sarajevo, Internacionalnog Burch univerziteta, Američkog univerziteta, Nezavisnog univerziteta Banja Luka, Univerziteta u Travniku, Evropskog univerziteta Brčko distrikt, Sveučilišta Hercegovina te dekani i profesori.Direktor KC "Kralj Fahd" i ataše za kulturu pfof. dr. Khalid AdDamigh je uvodnom obraćanju istakao važnost jačanja veza između dvije države kroz edukativni i akademski segment te težnju Saudijske Arabije za doprinosom jačanju ljudskih potencijala u BiH kroz obrazovanje.Prof. dr. Al-Awhali je naglasio kako KSA veliku pažnju posvećuje kontinuiranom poboljšanju kvalitete obrazovanja te da su se u zadnjih deset godina mnogi saudijski univerziteti izdvojili na ljestvici top rangiranih univerziteta u svijetu. U okviru svog obraćanja, Al-Awhali je predstavio preko 20 univerziteta koji dodjeljuju stipendije za bh. studente koje uključuju plaćenu školarinu, smještaj, avionsku kartu, medicinsku njegu kao i mjesečni džeparac. Posebno je naglašeno kako međunarodni studenti uživaju potpuno ista prava kao i studenti iz Saudijske Arabije te kako se posebna pažnja pridaje izvanrednim studentima. Mogućnost studiranja obuhvata sva obrazovna polja izuzev medicine i zdrastvenih studija i jedini uvjet za sticanje pune stipendije je da student bude primljen na željenih univerzitet. Svi zainteresirani studenti su imali jedinstvenu priliku da postave pitanje dr. Al-Awhaliju i dobiju odgovore iz prve ruke.

Nakon susreta održan je još jedan sastanak rektora bh. univerziteta sa Al-Awhalijem na kojem su razmotrene mogućnosti saradnje kroz studiranje saudijskih studenata na bh. univerzitetima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: