U Željeznicama FBiH dramatično
10

Predsjednik sindikata mašinovođa u bolnici

Piše: A. Karadža
Vernes Buljugija na svom radnom mjestu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vernes Buljugija na svom radnom mjestu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Vernes Buljugija, predsjednik sindikata mašinovođa Željeznica FBiH, čiji su članovi sinoć samostalno stupili u štrajk, nalazi se na Klinici za urgentnu medicinu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Kako saznajemo, nakon sastanka sa predstavnicima Upravnog odbora Željeznica FBiH, Buljugija je odvezen u Zavod za hitnu medicinsku pomoć gdje je konstatovano predinfarktno stanje nakon čega je prebačen na Kliniku uzrgentne medicine (KUM), gdje se nalazi na pretragama. U kratkom telefonskom razgovoru za naš portal potvrdio je da se nalazi na ljekarskim pregledima i da se ne osjeća dobro.

Prema posljednjim informacijama koje smo dobili od mašinovođa ŽFBiH predstavnici UO preduzeća pristali su doći na razgovore sa mašinovođama, koji će se obaviti u Rajlovcu.

Odluka političke prirode

Ismet Repuh, mašinovođa otvorene pruge, rekao nam je da je odluka UO o uvođenju jednoposjeda ishtrena i nakaradna odluka donesena bez konsultacije sa strukom, odnosno mašinovođama, koji su u skladu sa odlukom trebali preuzeti na sebe kompletnu odgovornost za sigurnost putnika i voza.

"Odluka UO je političke prirode i cilj joj je uništavanje Sindikata i mašinovođa. Navodno žele napraviti uštede uvođenjem jednoposjeda, a do ušteda ne bi došlo osim što bi bili ugroženi mašinovođa i putnici", rekao je Repuh za Sarajevo-x.com.

On je ogorčen na rad novog generalnog direktora kompanije Nedžada Osmanagića za kojeg tvrdi da je donio niz poteza na štetu radnika u ŽFBiH te je odluka o uvođenju jednoposjeda tek kap koja je prelila čašu.

Sindikati ujedinjeni, štrajk se nastavlja

Podsjećamo da će sutra biti održana sjednica svih sindikata u sastavu Željeznica FBiH, na kojoj će vjerovatno biti donesena odluka o stupanju u generalni štrajk.

"Jedina dobra stvar koju je novi direktor uradio je ujedinjavanje svih sindikata unutar preduzeća koji su do sada bili razjedinjeni", rekao je Repuh.

Konferencija za medije na kojoj će svoju stranu priče kazati generalni direktor kompanije Nedžad Osmanagić zakazana je za 15.30 sati u direkciji Željeznica FBiH.