Negativa(c) dana
0

Novi rat uposlenika i uprave Željeznica FBiH

Sarajevo-x.com
Blokada željezničkog saobraćaja na prugama Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na vidjelo je izbacila novi sukob između uposlenika i menadžmenta Željeznica FBiH.

Desetak mašinovođa ŽFBiH odbili su odluku Upravnog odbora kompanije o uvođenju jednoposjednog režima vožnje, nakon čega je uslijedila njihova suspenzija. Njima su se pridružili i ostale kolege što je prouzrokovalo totalnu blokadu željezničkog saobraćaja.

Predsjednik sindikata mašinovođa u bolnici

Mašinovođe organizovane u Sindikat mašinovođa ŽFBiH optužili su Upravni odbor kompanije na čelu sa generalnim direktorom Nedžadom Osmanagićem za mobing i dovođenje u opasnost putnika i radnika u vozovima.

Kako oni navode, to je kap koja je prelila čašu i na vidjelo iznjedrila novi otvoreni sukob radnika i rukovodstva kompanije. Nije se dugo čekalo na odgovor generalnog direktora, koji je radnike optužio za nezakonitu organizaciju blokade saobraćaja.

Osmanagić je najavio odlučnu borb protiv "destruktivnih grupa koji opstruiraju napore uprave da uposleni u ŽFBiH imaju povljne uslove za život i rad".

"Totalna blokada saobraćaja je nezakonita"

Dok se ne riješe gorući problemi u Željeznicama FBiH, posljedice će trpjeti malobrojni putnici i kompanije koje koriste usluge preduzeća opterećenog brojim problemima.