Nedžad Osmanagić, Željeznice FBiH
0

FOTO / "Totalna blokada saobraćaja je nezakonita"

FENA
Generalni direktor Željeznica FBiH Nedžad Osmanagić izjavio je danas da je Sindikat mašinovođa u FBiH nezakonito organizirao totalnu blokadu željezničkog saobraćaja na prugama Željeznica FBiH (ŽFBiH).
Sa konferencije za medije (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa konferencije za medije (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kao razlog blokade sindikat navodi da mašinovođe odbijaju voziti mašine u jednoposjedu, a time odbijaju izvršiti odluku operatora ŽFBiH o privremenom uvođenju vožnje u jednoposjedu za prevoz putnika na dionici Sarajevo-Zenica-Doboj i obratno.

"Uprava Željeznica FBiH, suočena sa nezakonitom, nenajavljenom obustavom rada mašinovođa, odlučna je u namjeri da konačno zaustavi pogubno djelovanje destruktivnih grupa koji redovno opstruiraju napore uprave kako bi uposleni na ŽFBiH imali povoljne uslove za život i rad", istakao je Osmanagić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je dodao da se više nikome neće dozvoliti da neprincipijelno, neargumentovano i nezakonito narušava poslovni imidž preduzeća i dovodi u pitanje poslovanje ŽFBiH na domaćem i međunarodnom planu.

Osmanagić je kazao da je odluka o privremenom uvođenju vožnje u jednoposjedu donesena u cilju racionalizacije poslovanja i svrsishodnog angažovanja ljudskih potencijala, te da se njome ne dovodi u pitanje bezbjednost željezničkog saobraćaja.

Direktor Osmanagić optužuje mašinovođe (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Direktor Osmanagić optužuje mašinovođe (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Mašinovođe su i dosad, prema njegovim riječima, samoinicijativno zloupotrebljavale tu mogućnost, samo što dosad niko nije odgovarao za nedisciplinu i samovolju.

"Radi se o prilično dobro organizovanoj destruktivnoj grupi koja je dosad uživala brojne nezaslužene privilegije i tako ostvarivala nezakonite lične interese“, kazao je Osmanagić dodajući da prosječna plata nezadovoljnog mašinovođe iznosi oko 1.700 KM.

On je istakao da su pregovori sa sindikatom u toku i da će sutra biti izvjesnije kada će vozovi krenuti.

"Mi imamo džokera u rukavu i vozovi će se pokrenuti“, zaključio je Osmanagić.