Sindikati ŽFBiH jedinstveni
0

Željezničari stupaju u generalni štrajk 28. 12.

Sarajevo-x.com
Nakon sastanka svih predstavnika sindikata radnika Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o stupanju u generalni štrajk 28. decembra u 7 sati, potvrdio je za Sarajevo-x.com Vernes Buljugija, predsjednik sindikata mašinovođa ŽFBiH.

On je naveo da je napravljena lista zahtjeva u kojoj se od Upravnog odbora ŽFBiH traži ukidanje nezakonitih promjena kolektivnog ugovora, povlačenje izmjena u Pravilniku o radu ŽFBiH, ukidanje jednoposjeda te da se protiv mašinovođa koji su obustavili rad ne pokreću nikakve mjere i postupci.

"Ukoliko ne budu ispunjeni svi zahtjevi zatražit ćemo smjenu Upravnog odbora", rekao je Buljugija za naš portal.

Buljugija je rekao da nije bilo nikakvih pregovora sa generalnim direktorom kompanije, jer "on ne želi pričati s bilo kim".

Buljugija je rekao da ne postoji način da Uprava kompanije "natjera" radnika da prekinu obustavu saobraćaja.

Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru pozvala sindikate JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo ŽFBiH da svojim djelovanjem doprinesu otklanjanju nezakonite obustave rada i da u svim slučajevima, uključujući i eventualni štrajk, djeluju u skladu sa zakonom.

Kako je sapšteno iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću, tiokom sjednice konstatirano je da su obustavom rada mašinovođa nastale vanredne okolnosti.

Prema Zakonu o željeznicama FBiH, Vlada FBiH u vanrednim okolnostima organima preduzeća daje obavezne instrukcije pa je danas zadužen Nadzorni odbor da naloži Upravi Željeznica FBiH da, u skladu sa Zakonom, Statutom preduzeća i drugim propisima i aktima, poduzme mjere na otklanjanju obustave, uspostavi i normaliziranju željezničkog saobraćaja.

istovremeno, Uprava Željeznica FBiH treba pripremiti i provesti mjere nužne za održavanje procesa rada i sigurnosti željezničkog saobraćaja i to radi ostvarivanja zakonske djelatnosti ovog sistema i izvršavanja ugovorenih obaveza prema komitentima, a u slučaju štrajka osigurati zakonski minimum procesa rada, uključujući prijevoz tereta za strateške partnere i elektroenergetski sistem, te zaštitu sredstava, objekata i imovine FBiH.

Nadzorni odbor i Uprava Željeznica FBiH dobili su saglasnost Vlade da za slučaj nastavljanja vanrednih okolnosti i ozbiljnijih poremećaja u poslovanju, poduzmu i druge zakonom predviđene mjere.