Predmet "Zadruga"
11

Pravosuđe na tankom ledu: Bračnom paru Đalić ukinut pritvor, pa zatražen novi

Piše: I. Čavčić
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Najveća poslijeratna bh. istraga zbog pranja novca, kako su pompezno najavljivane aktivnosti u okviru predmeta "Zadruga", rezultirala je puštanjem na slobodu bračnog para Đalić, Sanela i Enise, za koje se smatralo da su okosnica cijele organizirane grupe. "Tresla se gora – rodio se miš", uopćilo bi se laički, prije nego što se ustvrdi da je cijela akcija izvedena samo kao svojevrsna poruka da sa porezima nema igre.

U okviru opsežne akcije "Zadruga" do sada je uhapšeno i ispitano desetine osumnjičenih zbog zloupotebe položaja ili ovlaštenja, pranja novca, krivotvorenja isprava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka, a terete se da su, zajedno sa ostalima, ostvarili protivpravnu korist od preko 40 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Zvučalo bi to obećavajuće da pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH bračnom paru Đalić nije ukinut pritvor 8. maja 2018. godine. Tako se Enisa Đalić, koja posjeduje i crnogorsko državljanstvo, zajedno sa suprugom Sanelom odšetala na slobodu. Supružnici će se, navodno, braniti sa slobode.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, nakon toga ponovo zatražilo pritvor za Sanela i Enisu Đalić, što još uvijek nije zvanično potvrđeno.

Kad pritvor postane jedini cilj akcije

Policijsko-tužilačke aktivnosti u okviru predmeta "Zadruga", najavljene kao najveća poslijeratna istraga u našoj zemlji zbog pranja novca, slijedile su upravo onaj scenarij od kojeg se najviše strahovalo: da će se glavni naglasak cijelog predmeta staviti na pritvor. Upravo zbog toga su u proteklom periodu propale desetine akcija pokrenutih u Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Upućeni upozoravaju da je pritvor većine pompezno najavljivanih akcija zapravo i bio jedini cilj.

Advokat Almin Dautbegović nije bio voljan komentarisati predmet "Zadruga", budući da je istraga još uvijek u toku, ali je upozorio da se ozbiljno trebaju preispitati svi predmeti iz proteklih pet godina koji su propali.

"Kod nas akcije imaju naglasak na pritvoru, a onda se od toga razviju priče zbog kojih se javnost uzalud nada da pravosuđe radi svoj posao. Ali pitanje je koliko tu ima struke. Ne može pritvor biti jedini cilj. Trebaju se preispitati svi propali predmeti i, što je još važnije, provjeriti da li ti tužioci, koji su radili na tim predmetima, rade na aktuelnim predmetima", kazao je Dautbegović.

Teret bračnog para Đalić

Sanel i Enisa Đalić se terete da su, kao okosnica cijele organizirane grupe, djelovali na području Kantona Sarajevo i šire, rukovodeći od 2010. godine Agencijom za posredovanje u zapošljavanju Leading d.o.o. Sarajevo. Osnivač je bio Sanel Đalić.

Rad agencije obustavljen je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora 2016. godine, što bračnom paru Đalić nije predstavljalo prepreku da osnuju novi pravni subjekt s istom djelatnošću - Agenciju za posredovanje u zapošljavanju Eslider d.o.o. Sarajevo. No, osnivač je ovaj put bila Enisa Đalić.

Bračni par Đalić je, prema navodima iz Tužilaštva, radio na falsificiranju uvjerenja sa fakulteta koja potvrđuju da su osobe na koja su uvjerenja glasila studenti i đaci, a s ciljem da prikažu kako njihova agencija ima članove/kandidate za zaposlenje.

Potom su s ostalim osumnjičenima, navodno, sklapali fiktivne ugovore o poslovno-tehničkoj saradnji i ugovore o pružanju usluga na imena studenata i đaka, da bi drugi osumnjičeni putem svojih preduzeća uplaćivali novac na račun agencija.

Drugim riječima, terete se da su vršili neutemeljene transakcije radi finansijski neopravdanog izvlačenja gotovog novca i izbjegavanja plaćanja obaveza propisanih poreznim zakonodavstvom sa računa preduzeća navodnih korisnika usluga.

Tužilaštvo tvrdi da je bračni par Đalić potom taj novac skidao s računa firme i vraćao osumnjičenima, uz proviziju od osam do 10 posto. Na ovaj način pravna lica su izbjegavala plaćanje poreza državi, kao i ostalih dažbina, odnosno vršilo se pranje novca.

Tokom istrage pronađeno je 4.000 uvjerenja od kojih je samo 75 sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, ali je utvrđeno da fakulteti UNSA ne izdaju uvjerenja sa sadržajem kakav je bio naveden u onim koje je posjedovala agencija.

Također, provjerom je utvrđeno da većina tih studenata nije radila ili nije nikada radila za nijednu od agencija u vlasništvu bračnog para Đalić.

Navodnih korisnika usluga agencija za posredovanje u zapošljavanju bračnog para Đalić bilo je, prema našim informacijama, blizu 200 pravnih subjekata i isto toliko odgovornih lica, mahom preduzeća iz Sarajeva.