Ambasada Palestine u našoj zemlji
0

Poziv BiH da glasa za prijem Palestine u UN

FENA
Ambasada Države Palestine u Bosni i Hercegovini poziva svoje prijatelje, miroljubive države svijeta, a posebno članice Vijeća sigurnosti UN-a među kojima i Bosnu i Hercegovinu, da glasaju u korist punopravnog članstva Palestine u Organizaciji ujedinjenih naroda.

U saopćenju Ambasade Države Palestine u BiH u povodu sedme godišnjice od smrti predsjednika Jasera Arafata i rasprave o zahtjevu Palestine za članstvo u UN-u, navodi se da članstvo Palestine ne predstavlja alternativu mirovnim pregovorima već ojačava moguću komunikaciju za pravedan i trajan mir referirajući se na principe koje priznaje međunarodna zajednica kao osnovu za rješenje postojećeg problema.

Pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje je neotuđivo i ne može ga se ignorirati i zanemarivati. Ovo pravo se smatra jednim od nezaobilaznih principa koji su sve zemlje dužne poštovati.

Država Palestina je ispunila sve potrebne uvjete za formiranje samostalne države prema Konvenciji iz Montevidea iz 1933. godine kojom se definišu prava i obaveze države, saopćeno je iz palestinske ambasade u BiH.