Ambasada Palestine u BiH
0

Palestina je spremna da se pridruži OUN-u

FENA
Ambasada Države Palestine u BiH oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem poziva "prijatelje, miroljubive države svijeta, koje vjeruju u pravo naroda na samoopredjeljenje, posebno članice Vijeća sigurnosti među kojima i BiH i apelira da glasaju pozitivno, u korist Palestine i njenog ponopravnog članstva u Organizaciji Ujedinjenih naroda (OUN).

U saopćenju se ističe da je Država Palestina osposobljena i spremna da se pridruži porodici međunarodne zajednice kao punopravan član OUN-a.

"Država Palestina ispunila je sve potrebne uslove za formiranje samostalne države prema Konvenciji iz Montevidea iz 1933. kojom se definišu prava i obaveze države. Naš palestinski narod je narod koji je trajno boravio na našim teritorijama i on ima pravo na samoopredjeljenje koje su mu u više navrata priznale UN, kao i Međunarodni sud pravde 2004. pored priznatog nam prava na zemlju i granice iz 1967., uprkos izraelskoj okupaciji iste", navode iz Ambasade.

Naglašava se da Palestina ima mogućnost da uspostavlja odnose sa drugim zemljama.

"Ima svoje ambasade i diplomatska predstavništva u više od 128 zemalja svijeta. Svjetska banka, MMF i EU su naglasile da su institucije potrebne za formiranje države spremne. Država Palestina će se, s obzirom da je miroljubiva država, pridržavati obaveza o poštivanju ljudskih prava, demokratije, vladavine zakona i poštivanja principa iz Konvecije UN-a", navodi se između ostalog u saopćenju Ambasade Palestine u BiH.