Predana peticija
0

FOTO+VIDEO / Sarajevo: Podrška palestinskom zahtjevu UN-u

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Udruženje Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo organiziralo je danas u Sarajevu skup podrške palestinskom zahtjevu za članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Predsjednik Udruženja Avdo Hebib rekao je da se očekuje da palestinski zahtjev bude prihvaćen i pored protivljenja nekih članica UN-a.

"Bez obzira na stav SAD-a, većina članica su saglasne da prime Palestinu u UN i nadam se da će se to desiti. Ako su UN formirane da štite ljudska prava onda je njihova obaveza da pozitivno odgovore na palestinski zahtjev, jer Palestinci već decenijama žive u uvjetima koncentracijskih logora", istakao je Hebib.

Upitan šta očekuje od predstavnika Bosne i Hercegovine u UN-u, palestinski ambasador u BiH, Khaled Alattrash je rekao:

"Pozivam bosanskohercegovačko rukovodstvo da pruži punu podršku palestinskom zahtjevu za prijem u Ujedinjene nacije. Mi znamo da BiH pod velikm političkim pritiskom, ali ovo je trenutak istine".

Nakon skupa prisutni su u povorci krenuli prema Kancelariji UN-a gdje je šefu Kancelarije uručena peticija nevladinh organizacija za podršku prijema Palestine u UN.

Podsjetimo, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas danas predaje zvaničan zahtjev za članstvo u UN-u generalnom sekretaru Ban Ki-moonu koji će taj zahtjev predati na razmatranje Vijeću sigurnosti, kao što predviđa procedura UN-a.