Radna posjeta BiH
0

FOTO / Abbas očekuje podršku za palestinsku nezavisnost

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Abbas i članovi predsjedništva BiH (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abbas izjavio je u pondjeljak u Sarajevu da očekuje podršku BiH i UN za priznanje nezavisnosti palestinske države.

Abbas je ovo izjavio nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, a prethodno se sastao i sa tročlanim Predsjedništvom BiH.

BiH je trenutno jedna od 10 nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN. 

Ambasador Palestinske uprave u Sarajevu Haled al Atrash ranije je najavio da će razgovori Abbasa sa zvaničnicima BiH biti fokusirani na političku situaciju na Bliskom istoku i napore palestinskih vlasti da dobiju članstvo u UN.
    
    Ministar spoljnih poslova Palestinske uprave Rijad el-Malki najavio je da će Abbas generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu podnijeti zahtjev za članstvo u UN 20. septembra, na otvaranju 66. godišnjeg zasjedanja Generalne skupštine.

    Poslije neuspjeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredijelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale prije šestodnevnog rata 1967. godine.

    Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.