Al-Malki u Predsjedništvu
0

U BiH ne postoje jedinstveni stavovi o prijemu Palestine u UN

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su ministra vanjskih poslova Palestine Riyada Al-Malkija, koji je u posjeti BiH u svojstvu specijalnog delegata palestinskog Predsjedništva.

Ministar je prenio poruku palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da Palestina uvažava i poštuje Predsjedništvo BiH i stav BiH po pitanju priznanja palestinske države, a na osnovu zahtjeva upućenog Vijeću sigurnosti UN-a.

Poruka je da Palestina ne tereti BiH većim teretom nego što BiH to može podnijeti, već iznosi činjenično stanje, a na BiH, kao nestalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, je dalja odluka o pružanju podrške Palestini u njenim nastojanjima.

Ministar je rekao da bi odluka BiH trebala biti u interesu i BiH, ali da se treba osvrnuti na postizanje pravde za Palestince i pokrenuti proces.

Spomenuo je da odluka o podnošenju zahtjeva nije donesena iznenada, već nakon 20 godina pregovaranja i nakon što ništa nije postignuto vezano za pomirenje Palestine i Izraela.

Kako je naveo, namjera im je da se spasi mirovni proces, jer nema alternative osim pregovora. Tim zahtjevom žele osigurati palestinskom narodu državu, a putem međunarodne zajednice, te je ovo korak dalje za nastavak pregovora sa izraelskom stranom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da su opravdani zahtjevi palestinskog naroda za priznanje državnosti u UN-u, te da u BiH s velikim interesom prate mirovne pregovore Izraela i Palestine.

Kako je naveo, jasno je da u UN-u ne postoji jedinstven stav o prijemu Palestine, i da su izvjesne refleksije koje palestinsko pitanje u UN-a ima na unutrašnje odnose u pojedinim zemljama, pa i na BiH.

Podvukao je da većina u BiH razumije Palestinu i ne spori da Palestina ima pravo na svoju državu.

Predsjedavajući Komšić je rekao da BiH jeste nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i da je u procedurama u Vijeću, vezano za zahtjev koji je predsjednik Palestine uručio generalnom sekretaru UN-a o priznanju palestinske države.

Predsjednik Palestine je prilikom posjete BiH informirao Predsjedništvo BiH o tom zahtjevu, ali da je, po Ustavu BiH, odnosno o svakom vanjskopolitičkom pitanju, za odluku potreban konsenzus tri člana Predsjedništva.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je stav da podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN-u.

Istaknuo je da priznanje palestinske države predstavlja važan korak ka iznalaženju održivog i mirnog rješenja za bliskoistočni problem, kao i da većina zemalja članica UN-a dijeli ovo mišljenje.

On smatra da je vrijeme da se stvari promijene nakon 60 godina okupacije, te da treba ispraviti nepravdu koja je učinjena palestinskom narodu.

Susretu je prisustvovao i Boris Buha, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.