{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH ne postoje jedinstveni stavovi o prijemu Palestine u UN

F
28.10.2011. u 17:52
0
0
U BiH ne postoje jedinstveni stavovi o prijemu Palestine u UN
0
U BiH ne postoje jedinstveni stavovi o prijemu Palestine u UN
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primili su ministra vanjskih poslova Palestine Riyada Al-Malkija, koji je u posjeti BiH u svojstvu specijalnog delegata palestinskog Predsjedništva.
Ministar je prenio poruku palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da Palestina uvažava i poštuje Predsjedništvo BiH i stav BiH po pitanju priznanja palestinske države, a na osnovu zahtjeva upućenog Vijeću sigurnosti UN-a.

Poruka je da Palestina ne tereti BiH većim teretom nego što BiH to može podnijeti, već iznosi činjenično stanje, a na BiH, kao nestalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, je dalja odluka o pružanju podrške Palestini u njenim nastojanjima.

Ministar je rekao da bi odluka BiH trebala biti u interesu i BiH, ali da se treba osvrnuti na postizanje pravde za Palestince i pokrenuti proces.

Spomenuo je da odluka o podnošenju zahtjeva nije donesena iznenada, već nakon 20 godina pregovaranja i nakon što ništa nije postignuto vezano za pomirenje Palestine i Izraela.

Kako je naveo, namjera im je da se spasi mirovni proces, jer nema alternative osim pregovora. Tim zahtjevom žele osigurati palestinskom narodu državu, a putem međunarodne zajednice, te je ovo korak dalje za nastavak pregovora sa izraelskom stranom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da su opravdani zahtjevi palestinskog naroda za priznanje državnosti u UN-u, te da u BiH s velikim interesom prate mirovne pregovore Izraela i Palestine.

Kako je naveo, jasno je da u UN-u ne postoji jedinstven stav o prijemu Palestine, i da su izvjesne refleksije koje palestinsko pitanje u UN-a ima na unutrašnje odnose u pojedinim zemljama, pa i na BiH.

Podvukao je da većina u BiH razumije Palestinu i ne spori da Palestina ima pravo na svoju državu.

Predsjedavajući Komšić je rekao da BiH jeste nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i da je u procedurama u Vijeću, vezano za zahtjev koji je predsjednik Palestine uručio generalnom sekretaru UN-a o priznanju palestinske države.

Predsjednik Palestine je prilikom posjete BiH informirao Predsjedništvo BiH o tom zahtjevu, ali da je, po Ustavu BiH, odnosno o svakom vanjskopolitičkom pitanju, za odluku potreban konsenzus tri člana Predsjedništva.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je stav da podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN-u.

Istaknuo je da priznanje palestinske države predstavlja važan korak ka iznalaženju održivog i mirnog rješenja za bliskoistočni problem, kao i da većina zemalja članica UN-a dijeli ovo mišljenje.

On smatra da je vrijeme da se stvari promijene nakon 60 godina okupacije, te da treba ispraviti nepravdu koja je učinjena palestinskom narodu.

Susretu je prisustvovao i Boris Buha, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: