BiH
0

Al-Malki: Palestina poštuje stav BiH

SRNA
Ministar inostranih poslova Palestinske uprave Rijad al Malki rekao je da je poruka palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da Palestina uvažava i poštuje Predsjedništvo BiH i stav BiH o pitanju priznavanja palestinske države, a na osnovu zahtjeva upućenog Vijeću sigurnosti UN.

Al Malki je tokom posjete predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću i članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću rekao da bi odluka BiH trebalo da bude u interesu BiH, ali i da se treba osvrnuti na postizanje pravde za Palestince i pokrenuti proces. Komšić je rekao da su opravdani zahtjevi palestinskog naroda za priznanje državnosti u UN, te da u BiH s velikim interesovanjem prate mirovne pregovore Izraela i Palestine.

   	On je dodao  da većina u BiH razumije palestinsko pitanje i da ne spori da Palestina ima pravo na svoju državu, ali da je po Ustavu BiH o svakom spoljnopolitičkom pitanju za odluku potreban konsenzus tri člana Predsjedništva. Izetbegović je ponovio da podržava palestinski zahtjev za članstvo u UN i istakao da priznanje palestinske države predstavlja važan korak ka iznalaženju održivog i mirnog rješenja za bliskoistočni problem, kao i da većina zemalja članica UN dijeli ovo mišljenje. 

   Sastanku je prisustvovao Boris Buha, savjetnik člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića. Ministar inostranih poslova palestinske uprave Rijad al Malki posjetio je BiH u svojstvu specijalnog delegata palestinskog Predsjedništva.