Zahtjev Naše stranke
3

Povlačenje vitalnog nacionalnog interesa Hrvata i Srba u Skupštini KS?

FENA
Na današnjem zasjedanju Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Naše stranke Predrag Kojović zatražio je pauzu kako bi Klub Hrvata i Klub Srba u Skupštini KS-a razmotrio mogućnost povlačenja mehanizma vitalnog nacionalnog interesa u okviru tačke dnevnog reda o zakonu o izvršavanju budžeta KS-a za 2013. godinu.

Naime, kako je pojasnio, ako se ovaj zakon usvoji budžetski novac daje se na raspolaganje, između ostaloga, i upravnim i nadzornim odborima kantonalnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta Kantona.

Kojović je kazao da u novoimenovanim upravnim i nadzornim odborima nisu zastupljeni pripadnici hrvatskog i srpskog naroda, zbog čega je tražio od ova dva kluba da se izjasne o eventualnom povlačenju mehanizma vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić usvojila je ovaj prijedlog i proglasila pauzu.

Ukoliko se odluči za povlačenje ovog mehanizma Ustavni sud Federacije BiH odlučivat će o tom pitanju.

Dva zastupnika Naše stranke glasala su danas i protiv ovogodišnjeg budžeta Kantona Sarajevo.

Iz Naše stranke su se oglasili saopćenjem u kojem navode da je prilikom nedavnog imenovanja članova upravnih odbora, Vlada Kantona Sarajevo odlučila zanemariti profesionalnu, etičku i etničku strukturu koju zakon propisuje.

"Ovaj potez Vlade je protuustavan, protuzakonit, i predstavlja napad na ono za što se Naša stranka zalaže, istinsku multietničnost i ravnopravnost. Naša stranka je ogorčena činjenicom da je broj članova upravljačkih struktura iz reda hrvatskog i srpskog naroda suprotan Ustavu, zakonima ali i onome što smatramo duševnim bogatstvom grada Sarajeva, a to je njegova vjekovna multietničnost. Za Našu stranku je neprihvatljivo da se izglasavanjem Zakona o izvršenju budžeta, novac poreskih obveznika prebaci u ruke, odnosno nadležnost, na ovaj način nelegalno, formiranih upravljačkih struktura. Svjedoci smo zloupotrebe mehanizma za zaštitu vitalnog etničkog interesa u ime stranačkih interesa, dok je njegova prava namjena trebala biti upravo da spriječi ovakve poteze, diskriminaciju jednog od bosanskohercegovačkih naroda. Iz tog razloga je Naša stranka tražila pauzu na sjednici SKS i uputila zahtjev šefovima kluba sprskog naroda i kluba hrvatskog naroda da sazovu sastanke etničkih klubova i odluče da li će se o usvajanju ovog zakona glasati u skladu sa mehanizmom za zaštitu vitalnog etničkog interesa", istakli su u saopćenju. .