Zaključak sastanka Klubova
11

Crnogorac: Neće se povlačiti mehanizam vitalnog etničkog interesa u Skupštini KS

FENA
Nakon pauze koja je trajala više od sat vremena na kojoj su članovi Kluba Hrvata i Kluba Srba u Skupštini KS-a razmatrali mogućnost povlačenja mehanizam vitalnog etničkog interesa u okviru tačke dnevnog reda o zakonu o izvršavanju budžeta KS-a za 2013. godinu, odlučeno je da se to ipak neće desiti.

Klub Srba u Skupštini KS čine Mirjana Malić, Branislav Crnogorac, Mira Jurić i Predrag Kojović, a u Klubu Hrvata je Ivan Brigić.

Naime, kako je pojasnio zastupnik Naše stranke Predrag Kojović, prije pauze koju je tražila Naša stranka, zahtijevano je da se o Zakonu o izvršenju budžeta KS glasa po mehanizmu za zaštitu vitalnog etničkog interesa.

"Prilikom nedavnog imenovanja članova upravnih odbora, Vlada Kantona Sarajevo je odlučila zanemariti profesionalnu, etičku i etničku strukturu koju zakon propisuje. Ovaj potez Vlade je protuustavan, protuzakonit, i predstavlja napad na ono za što se Naša stranka zalaže, istinsku multietničnost i ravnopravnost", rekao je.

Naša stranka ističe da je ogorčena činjenicom da je broj članova upravljačkih struktura iz reda hrvatskog i srpskog naroda suprotan Ustavu, zakonima ali i onome što smatramo duševnim bogatstvom grada Sarajeva, a to je njegova vjekovna multietničnost.

Za Našu stranku je neprihvatljivo da se izglasavanjem Zakona o izvršenju budžeta, novac poreskih obveznika prebaci u ruke, odnosno nadležnost, na ovaj način nelegalno, formiranih upravljačkih struktura.

"Svjedoci smo zloupotrebe mehanizma za zaštitu vitalnog etničkog interesa uime stranačkih interesa, dok je njegova prava namjena trebala biti upravo da spriječi ovakve poteze, diskriminaciju jednog od bosanskohercegovačkih naroda", rečeno je.

Nakon konsultacija klubova usvojeni su zaključci da je imenovanjem upravljačkih struktura javnih preduzeća i ustanova ugrožena ravnopravnost konstitutivnih naroda, jer su pripadnici Srba i Hrvata isključeni iz upravljačkih struktura i na taj način onemogućeni u upravljanju budžetskim sredstvima.

"S obzirom na posljedice koje bi izazvalo neusvajanje Zakona o neizvršavanju budžeta za 2013. godinu među budžetskim korisnicima Klub Srba i Klub Hrvata neće zahtijevati da se o ovom zakonu glasa po mehanizmu za zaštitu vitalnog etničkog interesa", jedan je od zaključaka sastanka Klubova, kazao je zastupnicima u nastavku sjednice predsjednik Kluba Srba Branislav Crnogorac.

Ova dva kluba zahtijevaju od Vlade Kantona Sarajevo da pri imenovanju stalnih članova u upravljačke strukture striktno vodi računa o zastupljenosti naroda i građana.

Upozorili su da ukoliko se pri imenovanju stalnih članova upravljačkih struktura ne ispoštuje ustavna zastupljenost konstitutivnih naroda ova dva kluba će pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog etničkog interesa.

Ipak prije glasanja o ovom zakonu proglašena je još jedna pauza koju je zatražio samostalni zastupnik Besim Mehmedić.