U iznosu oko 718 miliona KM
36

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt budžeta za 2013.

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na današnoj sjednici uputili su u javnu raspravu u trajanju od 25 dana Nacrt budžeta za 2013. godinu.

Nakon višesatne rasprave, za ovakav budžet koji je Vlada KS predložila u iznosu od oko 718 miliona KM i kojim nisu zadovoljni ni ministri ni zastupnici, ali ni predstavnici sindikata, glasalo je 18 zastupnika, pet je bilo suzdržanih i osam protiv.

Suzdržani i protiv bili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i Naše stranke.

U svom izlaganju pred zastupnicima ministar finansija u Vladi KS Muhamed Kozadra je napomenuo da se očekuje 374 miliona KM od indirektnih poreza, od komunalnih naknada očekuju se prihodi od šest miliona KM, podsjećajući da je ovaj budžet opterećen deficitom od 120 miliona KM iz prošle godine.

Tokom rasprave o ovako predloženom budžetu zastupnici su isticali da je potrebno utvrditi odgovornost za tako veliki deficit, budući da se saziv Vlade KS od 2010. godine mijenjao tri puta.

Zastupnica SDP-a BiH Segmedina Srna-Bajramović je istaknula u svom izlaganju da prebacivanje odgovornosti za ovakvo stanje u budžetu s jedne Vlade na drugu ne vodi ničemu, dodajući da ne misli da je bilo jednostavno izraditi nacrt budžeta za ovu godinu.

"Nisam sigurna da je najbolje rješenje bilo smanjivati naknade za najugroženije kategorije društva kao što su socijalno ugroženi, civilne žrtve rata ili porodilje, umanjujući njihova ionako mala primanja i to zbog potrebnih 11 miliona KM za subvencioniranje komunalnih usluga", smatra Srna-Bajramović.

Predsjednik kluba zastupnika SDP-a Nedžad Fazlija ponovio je stav da je sramotno da se Univerzitetu u Sarajevu budžet sa 66 miliona KM smanjuje na 52 miliona KM jer se na taj način akademskoj zajednici "stavlja omča oko vrata".

Dopredsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije (SDA) Kemal Ademović je podcrtao da je budžet svima nedovoljan i da je to najviše zbog deficita koji iznosi 120 miliona KM.

"Mi govorimo o 598 miliona KM koje imamo, a ne o 718 miliona KM. Nadam se da će se kroz javnu raspravu napraviti određene izmjene. Trebamo podržati nacrt budžeta i dati podršku ovoj Vladi", istaknuo je Ademović.

Nezavisna zastupnica Hanka Vajzović također je izrazila stav da budžet nije nikome dobar, ali je naglasila da nema mjesta patetici, jer je prema njenom stavu "nacrt sastavljen za golo preživljavanje", izražavajući nadu da će se neke stvari popraviti tokom javne rasprave te da će budžet biti bolji kada bude pred zastupnicima u formi prijedloga.

Zastupnici su isticali da postoje određene mogućnosti za drugačiju preraspodjelu dostupnih sredstava, posebno da bi se trebali povećati iznosi za visoko obrazovanje, kulturu i sport na kojima su napravljeni najveći rezovi.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je na kraju rasprave o ovom važnom finansijskom dokumentu naglasio da budžet ima elemente stabiliziranja, elemente restriktivinog i elemente inicirajućeg.

"Znali smo da je budžet prenategnut te ili ćemo izvršiti racionalizaicju i zajednički podijeliti teret ili će se sistem urušiti. Potrebno je disciplinirati sve subjekte kako bi se utvrdilo stvarno stanje. Deficit je samo jedan od elemenata koji je uradio ovakvu krizu u budžetu, stoga mjere ušteda moraju biti univerzalne i vode ka izlazu iz krize ako ih prihvatimo i realiziramo", poručio je Zeljković.

Inače, nakon elektronskog glasanja nacrt budžeta nije bio usvojen jer je za njega glasalo 17 zastupnika, a za usvajanje je potrebno 18 glasova. Nakon što je šef Kluba zastupnika SDA Elmedin Konaković zatražio pojedinačno izjašnjavanje otvorila se žustra rasprava o tome kada je dozvoljeno da se izrazi sumnja u glasanje i zatraži pojedinačno izjašnjavanje.

Predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić je odredila i kraću pauzu zbog međusobnog ubjeđivanja zastupnika šta je pravilno prema propisima važećeg poslovnika, a poslije pauze je nacrt budžeta usvojen i upućen u javnu raspravu.