BiH
12

Usvojen budžet Kantona Sarajevo u iznosu od 739.740.000 KM

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo sa 18 glasova "za", 10 "protiv" i pet "suzdržan" usvojili s ovogodišnji budžet u iznosu od 739.740.000 KM koji je za 21.597.000 KM uvećan u odnosu na Nacrt budžeta koji je iznosio 718.143.000 KM.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra kazao je da su u budžetu planirana sredstava iz prethodne godine u iznosu od 19.800.300 KM, te napomenuo da je to svojevrstan apsurd budući da je budžetski deficit oko 100 miliona KM.

U budžetu su povećani i preneseni krediti u iznosu od 1.232.100 KM.

Ministar pojašnjava da su u javnoj raspravi bila 172 učesnika, a većina zahtjeva odnosila se na povećanje budžeta te kazao da bi budžet bio i do 86 miliona KM veći da su se sve želje ispunile, dok se oko 2,5 miliona KM odnosilo na preraspodjelu.

Kozadra kaže da su zahtjevi bili nerealni usprkos poznatoj finansijskoj situaciji, ali su troškovi potrošnje smanjeni kod većine budžetskih korisnika koji su tako uradili planirane uštede.

Također je, po instrukcijama Federalnog ministarstva finansija, uvedena nova vrsta prihoda "porez na imovinu za motorna vozila", čija je procjena u iznosu od 5.790.000 KM uključena u budžet Kantona Sarajevo.

Najveći dio sredstava planiran je za kapitalne projekte oko 16,3 miliona KM, a oko 15,4 miliona KM za tekuće transfere.

U odnosu na nacrt, budžetska izdvajanja povećana su za Ministarstvo za boračka pitanja za oko šest miliona KM, za Ministarstvo prostornog uređenja bit će izvdojeno oko tri miliona više, za Ministarstvo unutrašnjih poslova 4,8 miliona KM, a za Ministarstvo privrede oko 2,9 miliona KM.

Budžet Ministarstva zdravstva povećan je za 381.000 KM, dok će se za Ministarstvo obrazovanja budžet povećati za 13,3 miliona KM, budžet za Ministarstvo kulture povećan je za 766.000 KM, a za Ministarstvo za socijalni rad bit će izdvojeno oko 1,8 miliona KM više u odnosu na nacrt.

Ministar Kozadra je podsjetio da je zakonski rok za usvajanje budžeta 31. mart kada ističe Odluka o privremenom tromjesečnom finansiranju, te da će, ako se budžet do tada ne usvoji, doći do obustave isplate svih sredstava osim vraćanja vanjskog duga.

Također je poručio da je u jednom mjesecu smanjen priliv sredstava za 10 miliona KM u odnosu na prošlu godinu što govori o lošem punjenju budžeta.

Tokom rasprave o budžetu zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hadžem Hajdarević kazao je da će se ovakvom raspodjelom u budžetu najvjerovatnije ugasiti PEN centar Sarajevo, kao i Društvo pisaca, a knjižni fond u bibliotekama Sarajeva i dalje će se puniti izdanjima iz Srbije i Hrvatske.

Upozoreno je i na smanjena izdvajanja za kulturu i sport.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković je kazao da zastupnici nisu dobili odgovor otkud 100 miliona budžetskog deficita, te da, iako je budžet daleko od idealnog ,bila bi "maksimalna katastofa da se budžet ne usvoji".

Zastupnicima su se obratili i predsjednici sindikata obrazovanja Saudin Sivro i Faruk Bešlić upozoravajući ponovo da budžet za njih nije zadovoljavajući te da bi ukoliko ne dođe do rebalanasa štrajk bio neminovan.

Premijer KS Suad Zeljković je najavio da će se razgovori sa sindikatima nastaviti u cilju postizanja dogovora koji će biti zadovoljavajući za sve učesnike u pregovorima.