Skupština zakazana za 11. februar
17

Vlada KS utvrdila Nacrt budžeta u iznosu od oko 718 miliona KM

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt budžeta za 2013. godinu u iznosu od 718.143.000 KM o kojem će zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razgovarati na sjednici 11. februara, a prema prijedlogu Vlade javna rasprava trebala bi trajati 25 dana kako bi se do 31. marta usvojilo budžet budući da tada ističe tromjesečna odluka o privremenom finansiranju Kantona.

Na današnjoj pres-konferenciji posvećenoj ovom važnom finansijskom dokumentu premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je kazao da je ovogodišnji budžet prije svega stabilizirajući budući da deficit iz prošle godine iznosi oko 120 miliona KM, a upravo je to imperativna stavka u ovogodišnjem budžetu.

Govoreći o ovako velikom deficitu, Zeljković je kazao da se postavlja niz pitanja ko je to uradio, iz kojih razloga te za šta su ovi novci bili namijenjeni, no nije isključio mogućnost da za takvo nešto postoje i opravdana objašnjenja kao što je kupovina socijalnog mira.

Sve to dovelo je do situacije koja se zove, kako je Zeljković kazao, "nemogućnost života", odnosno nema se više šta trošiti, a niko ne želi da se odrekne stečenih prava.

Najavio je ipak da neće biti smanjenja plata budžetskim korisnicima nego će se pomno pratiti kako se troše sredstva koja su namijenjena za telefon, gorivo i uopće putne troškove, jer je napomenuo da primanja i plate nisu iste stvari.

Također je potvrdio da neće biti oštećeni programi za socijalno ugrožene, penzionere, učenike ili borce, no će se i njihova prava kao i sve ostale stavke u budžetu, koji je napisan za oko 400 stranica, pomno analizirati kako bi se došlo do realnih potreba Kantona te dodao da će se i izvršiti analiza radnih mjesta i stvarnih potreba.

Zeljković je naveo podatak da Kanton Sarajevo subvencira karte za javni gradski prijevoz za oko 75.000 osoba, a da se za oko 175.000 osoba subvencira kroz cijenu grijanja, te je najavio da će se od sada raditi na potrebama subvencioniranja, ali je dodao i da će se od sada subvencionirati građane, a ne komunalna preduzeća.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra je kazao da su ukupni prihodi za ovogodišnji budžet oko 640,7 miliona KM, od čega su oko 561,8 miliona KM prihodi od poreza, a oko 69 miliona KM su neporezni prihodi.

Potvrdio je da je za plate i naknade budžetskih korisnika kojih je 10.723 potrebno izdvojiti 230.861.000 KM, te napomenuo da su u odnosu na prošlu godinu značajno smanjeni izdaci za materijal i usluge budući da su ti izdaci u 2012. godini iznosili više od 60 miliona KM, a u 2013. godini oni će iznositi 38,7 miliona KM.

Vlada KS u budžetu je i za ovu godinu planirala sredstava koja bi Vlada Federacije BiH trebala uplatiti KS, a koja su dobivena putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 35 miliona KM, a Kozadra je najavio da će tražiti putem skupštinskih zastupnika koji su delegati u Domu naroda Federalnog parlamenta da insistiraju na tim sredstvima budući da odluka o dodjeli sredstava svim kantonima postoji.

Ministri su na kraju kazali da iako je budžet na mnogim stavkama smanjen važno je finansijski stabilizirati Kanton Sarajevo te će se u skladu s tim i ponašati.