Javna rasprava će trajati 25 dana
0

Zastupnici u Skupštini KS danas o Nacrtu budžeta za 2013. godinu

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će na za sutra najavljenoj sjednici Nacrt budžeta za 2013. godinu u iznosu od 718.143.000 KM koji je utvrdila Vlada KS i ujedno predložila da javna rasprava traje 25 dana kako bi se budžet usvojio do 31. marta kada ističe tromjesečna odluka o privremenom finansiranju Kantona.

Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković je ranije kazao da je ovogodišnji budžet prije svega stabilizirajući budući da deficit iz prošle godine iznosi oko 120 miliona KM, a upravo je to imperativna stavka u budžetu za 2013. godinu.

Govoreći o ovako velikom deficitu, Zeljković je tada istaknuo da se postavlja niz pitanja ko je to uradio, iz kojih razloga te za šta su ovi novci bili namijenjeni, a na ovosedmičnoj sjednici Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da pripremi zahtjev koji će se uputiti prema Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi s pokretanjem pitanja odgovornosti osoba koje su svojim činjenjem ili nečinjenjem doveli do ovakvog deficita u budžetu KS.

Ministar finansija KS Muhamed Kozadra je pojasnio da su ukupni prihodi za ovogodišnji budžet oko 640,7 miliona KM, od čega su oko 561,8 miliona KM prihodi od poreza, a oko 69 miliona KM su neporezni prihodi.

Potvrdio je da je za plate i naknade budžetskih korisnika kojih je 10.723 potrebno izdvojiti 230.861.000 KM, te napomenuo da su u odnosu na prošlu godinu značajno smanjeni izdaci za materijal i usluge budući da su ti izdaci u 2012. godini iznosili više od 60 miliona KM, a u 2013. godini oni će iznositi 38,7 miliona KM.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice je i Nacrt zakona o obrazovanju odraslih te Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Kreditnom sporazumu između BiH i UniCredit bank Austria AG za finansiranje Projekta nabavka opreme za potrebe JU Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.