Reakcija OHR-a
0

"Potez Vlade RS-a je smišljena provokacija"

FENA
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su u više navrata apelirali na vlasti u Bosni i Hercegovini da ne poduzimaju bilo kakve jednostrane radnje u pogledu državne i vojne imovine, te se stoga na potez Vlade RS-a može gledati samo kao na smišljenu provokaciju s namjerom podizanja političkih tenzija u predizbornom periodu.

Ovo je danas saopćeno iz OHR-a nakon što je Vlada RS-a jučer utvrdila nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a.

Vijeće za provedbu mira će razgovarati o ovom posljednjem potezu na svom sastanku sljedeće sedmice.

Ozbiljnost ovog pitanja se ne može potcjenjivati. Sposobnost BiH da ostvari napredak u evroatlantskim integracijama ovisi o iznalaženju prihvatljivog sporazuma o državnoj i vojnoj imovini, poručuju iz OHR-a.

Zaseban Zakon o imovini RS-a bi samo mogao narušiti izglede za postizanje održivog rješenja o ovom pitanju, te na taj način nadalje odgoditi ispunjavanje programa 5+2, zatvaranje OHR-a, kao i odložiti dogovoreno rješenje između vlasti RS, FBiH, države i Brčko Distrikta.

O ovom pitanju će se razgovarati s političkim direktorima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira tokom njihovog sastanka zakazanog za 29. i 30. juni u Sarajevu.