Milorad Dodik
0

"Parlament RS će usvojiti zakon o statusu državne imovine"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je Srni da će zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske, a pod zabranom je raspolaganja, biti usvojen u Narodnoj skupštini RS.

"Prije nekoliko mjeseci smo najavili da, ukoliko za 60 dana ne bude riješeno pitanje statusa državne imovine, RS neće dozvoliti da bude zarobljenik, odnosno da se njena imovina zarobi na taj način", rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu direktora komunikacija Kancelarije visokog predstavnika (OHR) Olega Milišića da je usvajanje Nacrta zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske, a pod zabranom je raspolaganja "smišljena provokacija Vlade RS sa namjerom podizanja političkih tenzija u predizbornom periodu", Dodik je rekao da će ovaj zakon biti usvojen.

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu postoji samo visoki predstavnik, a ne OHR. To je samo kancelarija koja prati visokog predstavnika. Neki ljudi se tamo nametnu kao odlučujući faktor mimo visokog predstavnika i zato imamo takve čudne stvari", rekao je Dodik i dodao da je OHR "prošlost i hibrid koji se stvorio u BiH". 

Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o statusu državne imovine, koja se nalazi na teritoriji Srpske, a pod zabranom je raspolaganja, koji predviđa da se imovina na teritoriji RS smatra njenim vlasništvom.

Ovaj zakon predviđa da se imovina koja se nalazi na teritoriji RS smatra vlasništvom RS i otvara mogućnost da Vlada RS sporazumom sa Savjetom ministara BiH da na korišćenje bez naknade imovinu Srpske institucijama BiH, radi obavljanja poslova iz nadležnosti tih institucija. Zakon ne tretira imovinu koja se nalazi van granica BiH.