Republika Srpska
0

U septembru zakon o imovini ide u skupštinu

SRNA
Džerard Selman
Džerard Selman
Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman rekao je da će Vlada RS u septembru uputiti u skupštinsku proceduru prijedlog zakona o statusu državne imovine na teritoriji RS, čiji je nacrt usvojio parlament Srpske.

Ističući da je ovaj zakon jedna od inicijativa da se dogovorima razriješi pitanje imovine u BiH, Selman je rekao da je RS u svakom momentu spremna za dogovor o 63 lokacije perspektivne vojne imovine, o neperspektivnoj i o državnoj imovini.

"RS je u svakom momentu spremna da dio imovine ustupi institucijama BiH za njihovo nesmetano funkcionisanje", rekao je Selman za Alternativnu televiziju. 

Selman je istakao da RS ne želi da BiH zaostaje u ispunjavanju određenih uslova za pristupanje evroatlantskim integracijama i EU. 

"Opredijelili smo se na ovaj korak i želimo da se shvati da u BiH mora da bude i druga strana koja je spremna za razgovore i kompromise. Mi to jesmo. Mi ovim zakonom ne zakivamo određene situacije", istakao je Selman, navodeći da RS insistira na rješenju koje bi bilo sveobuhvatno i zadovoljavajuće za cijelu BiH.

Selman je istakao da OHR u ovom slučaju nije "crveno svjetlo", da ima određene nadležnosti, ali da mu u ovom slučaju ne bi bilo pametno da ih koristi.

"To ne bi bilo svrsishodno, jer jednostavno nema ništa u ovom zakonu što mi do sada nismo govorili OHR-u i predlagali", dodao je Selman.
On je rekao da su stračnjaci ocijenili da je Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske i pod zabranom je raspolaganja u potpunosti u skladu sa Ustavom i BiH i RS.

"Ove sedmice intenzivno smo radili na prijedlogu tog zakona, preslušali smo stenograme Narodne skupštine RS, izvršili konsultacije sa eminentnim pravnim stručnjacima sa pravnih fakulteta, iz Privredne, Advokatske i Notarske komore i u principu imamo zelena svjetla od tih institucija da je zakon u potpunosti u skladu sa Ustavom i BiH i RS. Mi ćemo ga na sljedećoj sjednici Vlade, kao resorno ministarstvom predložiti u prijedlogu da ide dalje u skupštinsku proceduru, što smo i obećali prilikom usvajanja nacrta zakona", rekao je Selman.

Narodna skupština RS usvojila je 14. jula Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja, čijim odredbama je predviđeno da se imovina na teritoriji RS smatra njenim vlasništvom. Nacrt zakona podržalo je 56, a protiv je bilo sedam poslanika.

Nacrt zakon omogućava da Vlada RS, u sporazumu sa Vijećem ministara BiH, "imovinu RS da na korišćenje bez naknade institucijama BiH radi obavljanja poslova iz njihove nadležnosti". Ovaj akt predviđa i mogućnost da Vlada RS može dio imovine prenijeti na jedinice lokalne samouprave, kao i na javne ustanove ili preduzeća čiji je osnivač.