OHR
0

Zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi

FENA
Nacrtom Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, a pod zabranom je raspolaganja, koji je danas usvojen u prvom čitanju na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ne ukidaju se odredbe Odluka visokog predstavnika o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, saopćeno je danas iz OHR-a.

Odlukama visokog predstavnika se izričito poziva da se sporovi između države, entiteta i Brčko distrikta oko vlasništva nad državnom imovinom rješavaju putem zakona usvojenih na osnovu dogovorenih preporuka međuvladine komisije za državnu imovinu.

"Predloženi zakon Republike Srpske predstavlja jednostran potez za kakve je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira nekoliko puta upozoravao da bi mogli ugroziti mogućnost postizanja bilo kakvog održivog rješenja", ističe se u saopćenju.

Donošenje ovog Zakona, kako se dodaje, značajno bi zakompliciralo provođenje Programa 5+2, što bi za posljedicu imalo prolongiranje procesa tranzicije OHR-a.

Čak ukoliko ovaj Zakon na kraju bude usvojen i stupi na snagu, njime se ne bi ukinula privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom. Umjesto toga, Zakonom bi se stvorila dodatna pravna nesigurnost u pogledu vlasništva nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, a svi oni koji budu pokušali da steknu vlasnička prava putem ovog Zakona bi ugrozili svoje investicije.

Ranije Odluke visokog predstavnika navode da su pokušaji transfera kojima se krši zabrana raspolaganja državnom imovinom ništavni.

Bilo kakav transfer u skladu s predloženim Zakonom koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske bi mogao rezultirati situacijom u kojoj bi potencijalni kupci mogli pokrenuti pravni postupak protiv Republike Srpske.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će nastaviti primati informacije o daljnjem razvoju situacije, ali OHR neće špekulirati o mogućim budućim mjerama koje bi visoki predstavnik mogao poduzeti ukoliko ovaj Zakon stupi na snagu, stoji u saopćenju.