Vlada RS
0

Prijedlog kojim imovina pod zabranom postaje vlasništvo tog entiteta

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjoj Luci Prijedlog zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, po kojom bi ta imovina bila vlasništvo tog bh. entiteta.

“Pod imovinom koja se nalazi pod zabranom raspolaganja podrazumijeva se imovina koja je po osnovu međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije pripala Bosni i Hercegovini, a smatra se vlasništvom ili posjedom bilo kojeg nivoa vlasti ili javne organizacije u Republici Srpskoj, kao i imovina na kojoj je pravo raspolaganja ili upravljanja imala bivša SRBiH, a također se smatra vlasništvom ili posjedom bilo kojeg nivoa vlasti ili javne organizacije ili organa u RS-u”, saopćeno je iz entitetske vlade.

Propisano je da je imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske i pod zabranom je raspolaganja, kako se navodi, njeno vlasništvo.

Upis prava vlasništva u korist RS-a se vrši na osnovu odluke nadležnog organa za imovinskopravne poslove ili odluke suda kao pravnog osnova za upis prava vlasništva.

Podsjećanja radi, poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su 13.jula, nakon višesatne burne rasprave, Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja.

Protiv ovog zakona izjasnili su se bošnjački poslanici, koji smatraju da je on antidejtonski i protivustavan.

Upozorenje prije usvajanja ovog nacrta dao je i Ured visokog predstavnika u BiH uz stav da se pitanje imovine mora rješavati na nivou BiH, a ne entiteta.

Ukoliko bi i stupio na snagu zakon koji bi u konačnoj formi bio usvojen u RS-u, prestao bi da važi zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je u martu 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown.

Kako se očekuje na ovaj zakon veto će staviti bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a.