Narodna skupština RS-a
0

Usvojen zakon o raspolaganju imovine u RS-u, Bošnjaci bili protiv

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su nakon višesatne burne rasprave Nacrt zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja.

Protiv ovog zakona izjasnili su se bošnjački poslanici, koji smatraju da je on antidejtonski i protivustavan.

Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović ponovio je da je BiH isključivi vlasnik državne imovine, te da samo državni parlament može da donese neki akt kojim bi omogućio entitetima da podjele tu imovinu.

Murselović je donošenje ocijenio kao još jedan u nizu pokušaja uzurpacije nadležnosti države BiH.

Poslanici spskih stranaka tvrdili su suprotno uz stav da RS ima pravo da donese ovaj zakon i da on nije protivustavan.

U Nacrtu zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a, pod zabranom raspolaganja, koji je utvrdila Vlada RS-a, definirano je da se sva imovina koja se nalazi na teritoriji RS-a, a pod zabranom je raspolaganja, uknjiži na taj entitet.

Pravo svojine bit će upisano bez saglasnosti osobe upisane u zemljišne knjige, navodi se u tom zakonskom aktu.

Također, predviđa se i da Vlada RS-a ima pravo prodavanja, mijenjana, ustupanja i davanja na korištenje, zakup, te poklanjanja te imovine.

Državnim institucijama BiH bit će data na korištenje imovina koja im je potrebna.

“Nakon iskazanih potreba od Vijeća ministara BiH, Vlada RS-a će s Vijećem zaključiti sporazum o ustupanju na korištenje dijela imovine, a koja se nalazi na teritoriji RS-a, potrebne institucijama BiH radi obavljanja posla iz njihove nadležnosti”, navodi se u Vladinom zakonu.

Po tom sporazumu bh. institucijama bi imovina RS-a bila ustupljena bez naknade, mogli bi i da je prilagođavaju za svoje potrebe, ali bi, navodi se, po prestanku potrebe za korištenjem morali da je vrate u posjed nadležnim organima RS-a i to bez naknade za ono što su u nju uložili.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestao bi da važi zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom koji je u martu 2005. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnika Paddy Ashdown.

Kako se očekuje na ovaj zakon veto će staviti bošnjački delegati u Vijeću naroda RS-a.