Petar Đokić
0

Postoji sumnja u nezakonito korištenje opreme za prisluškivanje

FENA
Odbor za odbranu i bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske izrazio je sumnju da se oprema za presretanje telefonskih razgovora, SMS i MMS poruka te elektronske pošte u ovom trenutku koristi na zakonit način te da se može zloupotrijebiti i na taj način narušiti i sigurnost građana i njihova privatnost, izjavio je danas predsjednik tog odbora Petar Đokić.

Zbog toga je skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost zatražio da Komisija za nadzor nad radom OBA-e tom odboru i Skupštini RS-a dostavi informaciju o tome na koji se način ta oprema danas koristi, koje su metode njenog korišenja, na koji način je izvršen izbor osoba koje rade tom opremom i da li se poštuje zakonita procedura koja je predviđena.

Predviđeno je da se ova sofisticirana oprema može koristiti od OBA-e i SIPA-e putem tri telekom operatera u BiH na presretanju telekomunikacija prema određenim osobama radi sprječavanja teških krivičnih djela samo na osnovu naredbe nadležnih sudova.

“Nas zanima da li se to uvijek poštuje i izražavamo sumnju u ovom trenutku zbog toga što taj sistem nije uvezan, da se ta oprema zloupotrebljava i da do toga može doći”, rekao je Đokić i pozvao Komisiju da hitno zasjeda da bi se dali postavljeni odgovori.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da ima potvrdu da je ta oprema stavljenja u funkciju, ali da osoblje koje njom radi još nije kompletirano i da ima teškoća u pogledu kadrovskog popunjavanja za njeno korištenje pri SIPA-i OBA-i.

“Upravo iz tog razloga izražavamo dodatnu zabrinost, ukoliko se na tim poslovima nađu nedovoljno stručne osobe i nedovoljno sigurne, odnosno povjerljive osobe”, rekao je Đokić.

Naveo je i da je neprihvatljivo za Odbor da se te osobe biraju putem javnog konkursa, već to treba da bude po posebnoj proceduri iz reda najboljih stručnjaka, a da bi informacije do kojih se dođe bile trajno sačuvano bez njihovog širenja u javnost.

Također, Odbor za odbranu i bezbjednost Skupštine RS-a zatražio je od MUP-a RS-a da s Tužilaštvom RS-a istraži da li se još negdje u RS-u nalazi oprema kojom se mogu vršiti presretanja telekomunikacija.

“Imamo saznanja da su još 1999. i poslije toga pojedine organizacije, upravne organizacije, kao što je Carina RS-a, svojevremeno imale opremu kojom su mogli vršiti praćenje, odnosno presretanje telekomunikacija. Nas zanima gdje se ta oprema danas nalazi i da li je još ima negdje u nekim organizacijama i da li se ona i danas koristi”, rekao je Đokić.

Kaže da građani od poslanika s pravom traže takve informacije da li su sigurni, da li je njihova privatnost osigurana ili nije u trenucima kada koriste telekomunikacione sisteme za koje odvajaju velike novce.

Đokić je priznao da OBA i SIPA nemaju obavezu da skupštinskom Odboru za odbranu i bezbjednost dostavljaju informacije, ali da će Odbor kontinuirano pratiti sve što se dešava s korištenjem te opreme da bismo dobili sve tražene informacije putem nadležne komisije u Parlamentarnoj skupštini BiH.