Zakon u pripremi
57

Od migranata koji žele njemačko državljanstvo vjerovatno će se tražiti priznanje na postojanje Izraela

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema novom njemačkom zakonu, osobe koje žele da steknu njemačko državljanstvo vjerovatno će morati priznati pravo Izraela na postojanje.

Prema nacrtu novog njemačkog zakona od imigranta s ezahtijeva da priznaju pravo Izraela na postojanje, kao uvjet za stjecanje državljanstva.

Parlamentarna grupa koju čine Kršćansko-demokratska unija Nemačke (CDU) i Kršćansko-socijalna unija (CSU) zatražila je usvajanje zakona o "sprečavanju naturalizacije antisemitskih stranaca".

U nacrtu se predlaže da "stjecanje njemačkog državljanstva zavisi od privrženosti pravu Izraela na postojanje i izjave da podnositelj zahtjeva za naturalizaciju nije nastojao ili će nastaviti bilo kakve napore usmjerene protiv postojanja Države Izrael".

Budući da zakon uključuje izmjenu Zakona o državljanstvu tako da "stranci" ne obavljaju aktivnosti koje se suprotstavljaju "postojanju države Izrael", Njemačka bi sada mogla biti na putu da uskrati državljanstvo svima koji su propalestinski orijentirani.

"Njemačka zahtijeva priznavanje prava Izraela na postojanje dok Izrael vodi genocidni rat u Gazi. Ne tako davno, dok je Njemačka istrebljivala Jevreje, zahtijevala je priznanje svog prava na postojanje protiv judeo-boljševičke zavjere. Čini se da Njemačka treba da prođe drugu denacifikaciju", kazao je ugledni jevrejsko-američki učenjak i aktivist Norman Finkelstein za TRT.