Komentari (0)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
dozlaboga skup za odrzavanje i tezak za upravljanje, jedini putnicki avion koji probija tzv. "zvucni zid" (zvucni zid se zove zbog toga sto u izvjesnom smislu i jeste zid, treba mnogo snage da se predje u nadzvucnu brzinu, jako je skupo (gorivo) i rizicno (konstrukcija)...zato se ponekad desavalo da concorde cijelo vrijeme leti ispod te brzine (tzv. transonicni pojas, v~0.9M (Mah), jer pokusaju jednom, dvaput, pa onda odustanu zbog rizika ili nedostatka goriva) zbog toga ovaj avion ima krila u obliku strijele (vidi sliku...kao vojni avioni), a ne kao ostali putnicki avioni, sto ga cini posebno atraktivnim, ali istovremeno i veoma komplikovanim za upravljanje, posebno pri slijetanju i uzlijetanju (obratite npr. paznju kako je gornji dio podignut od zemlje prilikom slijetanja na slici pored)... neki tvrde i da su ga u stvari izmislili rusi, ali nisu imali novca da ga dovrse...ne znam koliko je ovo istinito... jos jedna zanimljivost: prilikom leta, zbog raznih efekata i fenomena kroz koje ovaj avion prolazi, duzina se mijenja i do 10 cm!! (npr. pri slijetanju pilot mora da pazi gdje drzi ruku, jer moze da je pricepi :) ) meni je zao sto se vjerovatno nikad necu voziti u ovoj predivnoj masini...
da, cula sam za taj pad - ali nisam znala da su tako lose prolazili po pitanju broja putnika hvala na odg.
Nisam novinar, ali cu ti pokusati odgovoriti na neka tvoja pitanja. Poslije nesrece koja se desila 2000-ite kada je Konkord nakon poletanja udario u obliznju zgradu pored aerodroma, broj putnika automatski se smanio, pa tako da je rijetko bilo vise od 20 putnika. Ovaj podatak znatno je uticao na obustavu rada Konkorda, kojem je svaki sljedeci let bio gubitak novca, zbog preskupog odrzavanja
dobro, ali ja ne razumijem zasto vise nece letjeti??? niste naveli zasto? a-a..a gdje je ono da novinarsko pravilo da clanak mora dati odgovore: ko? sta? gdje? kako? zbog cega?
Da su ga amerikanci izmislili i da je concorde americki jos bi on letio ali posto su francuzi i britanci bas ameriku briga i zato vise nece biti concorda.
Da, ali francuski Concordei prestaju letjeti (air france) dok ce britanski jos do kraja oktobra.
“[...] Concorde - avion francuske aviokompanije Air France.” Zar Concorde nije bio zajednički projekat Britanije i Francuske?