10. juli '95.
2.2k

Posljednje javljanje Nine Ćatića: Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu

I. S.
Nino Ćatić
Nino Ćatić
Nino Ćatić, koji je 1995. godine studirao novinarstvo u Novom Sadu, posljednji put se kobnog 10. jula javio radioamaterskom vezom iz rodne Srebrenice.

"Srebrenica se pretvara u najveću klaonicu. Poginuli i ranjeni neprestano se dovlače u bolnicu. Nemoguće je opisati. Svake sekunde po tri smrtonosna projektila padnu na ovaj grad. U bolnicu je trenutno doneseno 17 poginulih, 57 teže i lakše ranjenih. Da li iko u svijetu može doći da vidi tragediju koja se dešava Srebrenici i njenim stanovnicima? Ovo je nečuven zločin koji se izvodi nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. Populacija u ovom gradu nestaje. Da li iza svega stoji Yasushi Akashi, Boutros Ghali ili neko drugi, bojim se da za Srebrenicu više neće biti bitno", kazao je Nino.

Izvještaj pun strepnje, postao je u međuvremenu simbol posljednjeg apela koji su stanovnici ovom malog mjesta na istoku Bosne uputili međunarodnoj zajednici i Ujedinjenim nacijama.

"Sjećam se kako šest dana nije dolazio kući, a onda je 10. jula uvečer došao i rekao da se ja i njegov otac spremimo za Potočare, a da će on zajedno sa drugovima preko šume do slobodne teritorije. Kada sam sa suprugom 11. jula krenula za Potočare, svratila sam do pošte gdje je bilo sjedište radio-amatera i posljednji put vidjela svog sina. Rekao mi je: 'Mama, vidimo se u Tuzli.' Pogledala sam u kolonu mladića i ne znam da sam ikad vidjela ikad išta ljepše. Odrastali su u ratu, pod granatama, ali im je Bog dao da budu tako lijepi da se to riječima ne može opisati", kazala je ranije njegova majka Hajra Ćatić za Klix.ba.

Nino je otišao s drugovima, a Hajra i Junuz Ćatić u bazu UN-a u Potočarima. Pripadnici Vojske i MUP-a RS odvojili su Hajru i Junuza. Ona je stigla u Tuzlu, a posmrtni ostaci Junuza Ćatića pronađeni su, identifikovani i pokopani 2005. godine.

Nino nije pronađen. Hajra je preminula u novembru prošle godine.