Ulaz je besplatan
36

U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba "Lil retrospective" bh. skulptora Adisa Fejzića

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U Galeriji Općine Novi Grad otvorena je izložba "Lil retrospective", jednog od najpriznatijih bosanskohercegovačkih skulptora dr. sci. Adisa Elijasa Fejzića.

Umjetnik je ovom izložbom predstavio svoj dvadesetogodišnjii rad,  kroz različite tehnike, materijale i motive. Izložbu čine sklupture rađene u kamenu, bronzi, ali i skulpture koje su predstavljene kroz jedan vid grafike, digitalne slike, grafički dizajn i kaligrafiju.

Izloženi su radovi koji predstavljaju portrete historijskih ličnosti povezanih za naše tlo, radovi koji su nastavak, odnosno dio tradicije stećaka, bosanski pejzaži i kaligrafski spisi bosančicom, kao i mitoloških ličnosti koje su vezane za Bosnu.

Foto: Press
Foto: Press

Prilikom otvaranja izložbe, autor je kazao da ova izložba prikazuje Bosnu iz njegove perspektive i da kroz ove bosanske teme želi ukazati na univerzalnost i ljudskost koja može da funkcioniše, kao i na bosanska kulturna obilježja.

"Riječ je o jednom 'bosanstvu' predstavljenom na moj način. Ja kroz svoj rad, kroz bosanske teme, vidim i pokušavam predstaviti jednu univerzalnost i jednu ljudskost koja može funkcionisati mimo našeg konteksta, ali naravno da sam fokusiran i na sva naša kulturološka obilježja, što je samo po sebi jedan čudan profil, gdje smo mi ovdje kao jedno, ali s druge strane smo obojeni različitim kulturnim uticajem. Kroz različite historijske slojeve se fokusirmo na neki dio našeg korjena pa se čini da smo mnogo različiti, a ustvari radi se o jednom istom biću, čak i u kulturnom smislu", izjavio je Fejzić.

Foto: Press
Foto: Press

Dodao je da je veoma sretan što Galerija u Općini Novi Grad kroz cijelu godinu ima izložbe, a kazao je i da bi volio da i druge općine slijede isti primjer, jer se na ovaj način pomaže umjetnicima, što je za njih veoma vrijedno i značajno.

"To što vi imate ovdje Galeriju i što imate jedan vrlo 'živ' galerijski život sa čitavim nizom izložbi i umjetnika je za svaku pohvalu i nadam se da ćete nastaviti ovako, i da će možda i još neka Općina slijediti vaš primjer u tom pravcu. Mi živimo u svijetu koji je vrlo loš, surov, neizvjestan i vrlo je i značajno i lijepo da Općina na ovaj način pomogne umjetnicima, čak i nama koji nismo direktno vezani za ovu općinu, a posebno što ova saradnja sa Općinom Novi Grad podrazumijeva i  materijalnu pomoć umjetnicima i za samu postavku", rekao je Fejzić.

Izložba "Lil retrospective" predstavlja jednu priču kroz dva aspekta. Prvi i možda manje vidljiv aspekt je sam umjetnik kao ličnost, a drugi je Bosna i bosanski identitet koji se prožima kroz svaki rad. Umjetnik kroz svoje radove prikazuje multikulturalnost, multietičnost i  povezanost svih ljudi u Bosni i Hercegovini bez obzira kojoj konfesiji ili narodu pripadaju.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 10. maja 2024. godine, radnim danima u periodu od 10 do 16 sati, a ulaz je slobodan.