Ljepota raznolikosti
29

"Vodozemci i gmizavci BiH" - pogledajte izložbu povodom 136. godišnjice Zemaljskog muzeja

L. R.
Izložba "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izložba "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom obilježavanja 136. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH večeras je upriličena zanimljiva izložba o vodozemcima i gmizavcima s područja BiH.

Na Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH, posjetioci su imali priliku da vide novu stalnu izložbu pod nazivom "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine".

Ovo je ujedno i prvi put u historiji Zemaljskog muzeja BiH da su na jednom mjestu prezentirane sve otkrivene vrste herpetofaune u njihovim prirodnim staništima.

Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam unutar istih. Većina odnosno 75 posto izloženih vrsta stvorena je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim životinjama. Autor izložbe je mr. sc. Adnan Zimić.

Važno je naglasiti da je Bosna i Hercegovina centar raznolikosti evropske herpetofaune, koju čine najmanje 53 autohtone vrste: devet repatih vodozemaca, 13 žaba, 14 zmija, četiri kornjače i 13 guštera.

Skoro polovina vrsta (40 posto) pokazuje određeni nivo endemizma, od čega su najčešći endemi Dinarida ili južnog dijela Balkanskog poluotoka. BiH se posebno ističe kao regija od posebnog značaja za zmije otrovnice, za petrofilne zajednice guštera te kao stanište jedinstvenih vrsta poput čovječije ribice.