Povodom 40. godišnjice
49

U galeriji Paleta otvorena izložba grafika i plakata "Olimpijske igre u Sarajevu"

L. R.
Foto: Press
"Speed Skater" bio je zvanični plakat ZOI-ja (Foto: Press)
Povodom obilježavanja 40. godišnjice ZOI '84, u sarajevskoj galeriji Paleta otvorena je izložba grafika i plakata pod nazivom "Olimpijske igre u Sarajevu".

Ova izložba oživljava duh prošlog vremena i evocira lijepe uspomene na najznačajniji sportski događaj u bivšoj Jugoslaviji, koji je trajao od 8. do 19. februara 1984. godine.

S tim u vezi, u galeriji Paleta izloženo je 20 radova domaćih i svjetski poznatih umjetnika, a izložba je jedinstvena prilika da svi zainteresovani vide zanimljiva kreativna rješenja koja potpisuju umjetnici Dževad Hozo, Milivoje Unković, Ismar Mujezinović, Radmila Jovandić, Andy Warhol, Jean-Michel Folon, Jiri Kolar, Kyu-Baik Hwang, Friedensreich Hundertwasser i Michelangelo Pistoletto.

"Speed Skater" bio je zvanični plakat ZOI-ja (Foto: Press)

Inače, Speed Skater slavnog američkog umjetnika Andyja Warhola bio je zvanični plakat ZOI-ja 1984. godine, a ukupno 40 replika ovog djela će se rekreirati u štampanoj verziji na bijelim i crnim odjevnim predmetima posebno za godišnjicu ZOI '84, a koje će biti moguće kupiti jedino u Olimpijskom muzeju u Sarajevu.

Izložba u galeriji Paleto samo je jedna od brojnih manifestacija tokom narednih dana koja će zasigurno oduševiti sve ljubitelje umjetnosti i sporta te perioda kada je Sarajevo bilo centar svijeta, a može se pogledati do 19. februara.

Podsjećamo, u Sarajevu je otvorena i izložba poštanskih maraka, koju možete pogledati u Bosanskom kulturnom centru do 14. februara.